Иран подновява преговорите с Русия за нова АЕЦ

Иранският министър на енергетиката Реза Ардаканиян заяви, че Техеран е възобновил преговорите с Русия за изграждане на нова атомна електроцентрала с капацитет 3 GW, предават световните агенции.

В Иран вече работи един построен от Русия ядрен реактор – „Бушехр“, който е първата иранска ядрена електроцентрала. През 2014 г. Москва подписа сделка с Техеран за построяване на още осем реактора в Иран.

Междувременно днес дойде и новината от Росатом, че в Ленинградската АЕЦ 2 приключиха комплексните изпитания на Първи енергоблок с реактор ВВЕР-1200 от най-новото технологично поколение „3 плюс“. Той премина целия период на проверките на номинално ниво на мощност без забележки. В продължение на 15 денонощия оборудването и системите му функционираха безопасно, ефективно и в пълно съответствие с проекта. „Успешното завършване на тестовете потвърди техническата готовност на Първи енергоблок за промишлена експлоатация“, отбеляза директорът на Ленинградската АЕЦ Владимир Перегуда. „Резултатите показват устойчива съвместна работа на цялото основно и спомагателно оборудване, системите за безопасност на енергоблока и пълната му готовност да издържа на стабилно натоварване в съответствие с проекта. Тази задача ние изпълнихме два месеца по-рано от установения срок и смятаме това за голям успех за екипа“, коментира Перегуда.

На 9 март 2018 г. най-мощният и най-съвременен енергоблок на Ленинградската АЕЦ 2 бе включен за първи път към единната енергийна система на Русия и започна да подава първия ток за Северозападната част на страната. За изминалата половин година в процеса на усвояване на пълната мощност при етапите на енергиен пуск и опитно-промишлена експлоатация енергоблокът премине през стотици различни тестове и проверки на системите и оборудването за потвърждаване на тяхната надеждност и безопасност.

До завършването на опитно-промишлената експлоатация, Първи енергоблок на Ленинградската АЕЦ 2 изработи повече от 2,2 милиарда киловатчаса електроенергия. По предварителни оценки, след въвеждането му в промишлена експлоатация ще има допълнителен икономически ефект за бюджета на Ленинградска област ще бъде над 3 милиарда рубли годишно.

„Това е първият енергоблок, който ще работи минимум 60 години, след него ще има и втори и се надяваме да ни доверят строителството на Трети и Четвърти енергоблок.  Затова си поставяме амбициозната задача да предадем главния енергоблок по-рано от предвидения срок и с високо качество“, каза още Перегуда.

Първи енергоблок на Ленинградската АЕЦ 2 отразява всички т. нар. постфукушимски изисквания за безопасност и отговаря на международните стандарти за сигурност на МААЕ. Първият аналогичен енергоблок от най-новото поколение „3 плюс“ бе пуснат през 2016 г. в Нововоронежката АЕЦ 2. АЕЦ от поколение „3 плюс“ по проект ВВЕР-1200 имат редица предимства в системите за безопасност и подобрени икономически характеристики. Главната особеност на проекта ВВЕР-1200 е съчетанието на пасивни и активни системи за безопасност, които гарантират на централата максимална устойчивост при редица вътрешни и външни форсмажорни обстоятелства. Енергоблоковете от поколение „3 плюс“ използват т. нар. „уловител на стопилката“, което представлява революционно устройство за локализиране на течове от активната зона в случай на евентуална авария.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *