Искате да сте милиардер?

1. Безжично електричество

Цифровите устройства стават все повече и все по-малки. Това води и до все по-високата степен на икономия. Възможно ли е да се направят батерии, които да изкарват повече време? За съжаление не. Изследванията на Apple върху техния iPod накараха Тони Фадел да признае, че „…увеличаването на ефективността на батериите е капан.“. Но, какъв е тогава изхода и има ли такъв? Да има и той е безжично електричество. Тесла го е правил. Значи е възможно. Остава само да открием как.

2. Безплатен, безжичен интернет

Всички са съгласни, че това е приоритет. Но, няма лесен начин да бъде постигнато. Има доста разходи както и различия от страна на различните страни свързани с регулациите и инсталациите. В момента Гугъл има проект, който цели да осигури безплатен и безжичен интернет. Проекта се казва Project Loon. Идеята е да се вдигнат балони на границата с космоса, които да са въоръжени с възобновяеми източници на енергия и да разпространяват сигнал, за да се използва интернет в целия свят. Дали последната покупка на Гугъл е свързана с този проект още не знаем, но покупката на Титан Еърспейс, които правят самолетчета захранвани от слънчеви батерии (осигуряващи 5 години непрестанен полет) летящи на голяма височина може да е точно за това. От компанията имат нагласата да постигнат тази идея и работят по въпроса.

3. Евтина слънчева енергия

Безплатна ли е слънчевата енергия? Не разбира се. Самата енергия е безплатна, но …. слънчевите панели не са без пари. Да оставим факта, че те имат КПД около 16%, което е доста ниско (наскоро лицензираха компания, която има вече около 24% – жива революция в тези технологии). Освен това тази енергия трябва да се достави, което се извършва през тъй-наречените разпределителни дружества, които също имат разходи, затова им се заплаща и на тях. Това оскъпява още крайната цена. И като добавим и факта, че слънце има през деня и през слънчевите дни, то остава недостига на електричество през мрачните дни и през ноща да се компенсира с гелови акумулатори, които са доста скъпи.

4. Чисти въглища

Напоследък се говори все повече за емисиите СО2. Все повече се обръща внимание на това да се използват по-екологични методи за производство на електричество и за отопление, а не старите изпитани методи на въглища. Идва ли обаче края на въглищата? Май не. Германия, както и други страни искат да намалят вредните емисии, в същото време затварят атомните електроцентрали (АЕЦ), а както вече казахме слънчевите колектори не са достатъчно евтини нито пък надеждни. Затова учените заговориха за екологични и чисти въглища. А как се прочистват въглищата, за да нямат вредни емисии при горене?

5. Супер евтини международни разплащания

Ето я идеята при която се появи Bitcoin. Веднага след неговото появяване се появиха и други виртуални валути. Амазон започна да работи по подобен проект. След това се появиха фирми, които решиха да конкурират банковите трансфери. Други заговориха за разплащателна система през Facebook. Bank of America споменаха за разплащане по e-mail. Тук е момента да се измисли нещо революционно в разплащанията. За да е ефективна една система за разплащания има необходимост от това да е: евтина, бърза, лесно достъпна, сигурна и да е приета и съвместима с всички останали системи за разплащане. Е вие сте от тук нататък!

6. Хапче за намаляване на теглото

Наричат го „свещенния граал“ на модерната наука. Дали въобще е възможно да се намали теглото, без това да доведе во различни негативни промени в организма? През 2012 учени стигнаха до извода, че все още генното инженерство не е толкова напред с материята. Опитите проведени върху мишки не са довели до желания резултат въпреки постигнатият не малък напредък. До момента, както се казва в изявлението „Тези мишки живеят в хиперматаболично ниво, изгаряйки калории далеч по-бързо от нормалните мишки. Дори имат нормално кръвно налягане и това не е увеличило риска от увреждане на сърцето и диабет.“

7. Евтино обезсоляване

Недостига на вода е световен проблем. Не е лесно да се задоволи нуждата от вода особено в някои райони на света. Това, което е направено до момента не е довело до желания резултат. Вода в океаните има много. Ако се намери евтин вариант да се обезсолява водата, за да става за пиене ще се разреши световният проблем с недостига на вода според учените. Метода, който е намерен за момента не е довел до желаните резултати. В момента се използват слънчеви инсталации за обезсоляване на морска вода до получаване на чиста сладка вода.

8. Метод за предвиждане на големи метеорологични или природни събития

Учените са още разделени в мнението си дали е възможно да се предвидят силни катастрофални земетресения. Този въпрос е възниквал многократно. Въпроса е комплексен и досега не е намерен отговора кога, къде и колко силно ще е следващото земетресение. В същото време за последните 10 години сумите на щетите, както и тези платени от застрахователите се увеличават драстично. Писахме за това в Портмонето.

9. Непробиваема парола

Както вече писахме, важно е паролата да е сигурна. Това е не само ангажимент към системите, защото видяхме как докато във Федералния резерв са похарчили 16 милиарда за сигурност на системите, хората все още използват за парола думата „парола“. Все пак това е едно от нещата, които набират сила в търсенето на по-сигурни методи за защите. Въвеждат се биометрични варианти за достъп. Блумберг бяха една от първите големи фирми, които дават достъп чрез пръстов отпечатък. Напоследък се заговори за използването на скенери за ретината и други включително и за персоналните компютри.

10. Смъртта

Да, това е неизбежното. Случва се на всеки рано или късно. Да отново Гугъл. Те са отново в този проект, както и в много други описани в този списък. Целта на проекта е да се намери начин за постигане на безсмъртие. Дали е възможно? За сега не. Учени работят по проекта, постигнали са много. Към момента са успели да забавят стареенето по начин, при който 80 годишен човек да изглежда на 40. Но, това е всичко. Другото направление в което може би Гугъл работят е това, при което ще може да се прехвърли мозъка в машина. А дали затова Гугъл не купуват всички фирми за роботика на килограм. Скоро ли ще видим прототипи на Робокоп и Терминатора?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *