Искат частичен банкрут на Гърция

„Този вариант вече не е изключен“ за работната група, натоварена да намери решение, за да спаси Гърция от фалит и да включи в акцията и частните кредитори на страната, каза холандският финансов министър преди днешната среща на финансовите министри от ЕС.
Председателят на еврогрупата, която обединява финансовите министри от еврозоната, Жан-Клод Юнкер потвърди това вчера, допълни Де Яхер.
„Очевидно Европейската централна банка (ЕЦБ) отстоява позициите си, но 17-те министри от еврозоната вече не изключват този вариант и следователно вече имаме повече опции, които трябва да проучим“, допълни холандският финансов министър. Това предложение се оформило в края на миналата седмица, твърдят дипломати.
ЕЦБ вчера потвърди отново, че се противопоставя на идеята за евентуален „избирателен“ дефолт на Гърция, съобщи Юнкер.
Европейците са разединени по въпроса необходимо ли е или не да се намери формула за участие на частния сектор (банки, застрахователи, пенсионни фондове), която да не допусне Гърция да обяви, че е в състояние на „неплатежоспособност“ дори и частична, отбелязва АФП.

Финанси

ЕЦБ е против това, защото се опасява от разпростиране на дълговата криза и заплаши, че няма да бъде в състояние вече да приема обезценени гръцки държавни облигации като гаранция за свежи заеми за гръцките банки.
Холандия, Германия и Финландия, тъкмо обратното, все повече са склонни за такова решение, още повече, че рейтинговите агенции изглежда иска да тълкуват всяка форма на участие на банките като частична или „избирателна“ неплатежоспособност според жаргона на финансистите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *