Испанските банки страдат

Испанската централна банка съобщи днес, че делът на лошите кредити, отпуснати от банките и финансовите институции в страната, се е увеличил до 5,66 процента през октомври – най-високото равнище от 14 години, предаде Асошиейтед прес.

От заеми на обща стойност 1,83 трилиона евро (2,42 трилиона долара) лошите възлизат на 101,3 милиарда евро през септември.
Разклатеният банков сектор на Испания е ключов фактор в усилията на Европа да предотврати разпространението на дълговата криза. Вече се наложи Гърция и Ирландия да бъдат спасени, за което роля изиграха и големите загуби на ирландските банки.
Откакто ключовият сектор на недвижимите имоти рухна, испанските банки са обременени с просрочени ипотеки, припомня АП.
Тази седмица международната рейтингова агенция Мудис (Moody’s) запази негативна перспективата за испанските банки и постави под наблюдение кредитния рейтинг на Испания за евентуално понижение.
Друга агенция – Фич (Fitch) – понижи с една степен оценката си за Федерацията на испанските спестовни каси (Ceca), позовавайки се на бъдещите затруднения в намирането на „външна ликвидност“ за тези институции, чиито акции не се търгуват на борсата. /БТА/

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *