Италия – раят на земеделските евромилионери

Най-много пари от европейските фондове за земеделие са разпределени в Италия. 180 компании на Ботуша са усвоили по повече от милион евро всяка, сочи отчет на Европейската комисия, цитиран от EUobserver.
Производителите на захар Italia Zuccheriи Eridania Sadam са местните рекордьори, усвоили, съответно,139.8и 125.3 милиона евро.
Единствената неиталианска компания, която се е наредила в топ 5 на евромилионерите, е ирландската Greencore Group – производител на храни и хранителни продукти и усвоила 83,4 милиона евро по Общата селскостопанска политика (ОСП) (заема4-то място).
По повече от 1 милиона евро са усвоили 165 компании от Испания, 142 – във Франция, 47 – в Холандия, 38 – в Португалия, 22 – от Белгия, 21 – във Великобритания и по 12 – в България и Румъния.
Общо 707 „европейски“ милионера са усвоили между 5 и 10 процента от общата сума по ОСП на Европейския съюз през изминалата година. Все още, обаче, не са налични данни за бенефициентите от Кипър, Германия, Латвия, Литва, Полша, Холандия, Словакия, Естония и Чехия.
Последната, която е и председател на Европейския съюз в момента, е готова с всички необходими данни и е сочена за пример, като на чешкото правителство му остава само да конвертира сумите в евро.
Статистиката лъсна след публикуване на данни за бенефициентите по ОСП на ЕС в сайта Farmsubsidy.org – създаден след дългогодишен натиск от страна на журналисти и защитници на идеята за прозрачността. Интересно е, че се дава и оценка за изпълнението на задачата да се публикува тази информация, възложена на страните членки от ЕК.
Всички държави трябваше да обявят бенефициентите в срок до 30 април. Оказа се, че само Белгия, Дания, Естония, Финландия, Румъния, СловенияиВеликобритания са спазили изискването. Други 10 държави, сред които сме и ние, не са спазили сроковете, осем от страните членки пък са допуснали сериозни пропуски.
Унгария, Холандия и Ирландия бяха порицани за „пълното информационно затъмнение“, като от ЕК изразиха възмущението си от представените 13 000 PDF-страници необработена информация за унгарските бенефициенти. Сред най-лошите примери пък е Полша, която е предоставила само имена на физически лица.
Германия е единствената държава членка на ЕС, която категорично отказва да предостави данни за бенефициентите по ОСП с мотив, че искането на ЕК противоречи на немските закони за защита на конфиденциална и персонална информация. Брюксел на свой ред заплаши Берлин, че ще предприеме наказателна процедура ако изискването за прозрачност не бъде спазено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *