И „Музикаутор“ се включи в спора „Булсатком“-bTV

Медията не била плащала над 2 години въпреки действащия договор, в който ясно било записано, че съгласно закона bTV трябва да превежда на сдружението за колективно управление на авторските права съответните отчисления, обявиха от „Музикаутор“.
Според компанията било парадоксално bTV да е медията, която направи кампания в защита на авторските права, а тя да е единствената ефирна телевизия, която не заплаща коректно предвидените от закона и регламентирани с договор отчисления.
В съобщение на сдружението за колективно управление на авторски права bTV Media Group и „Булсатком“ продължават да спорят за авторско съдържание, което и двете страни нямат право да ползват. Това е един от най-емблематичните примери за нарушение на Закона за авторското право и сродните му права.
Според експертите по авторско право казусът между телевизията и разпространителя  бил „избирателно“ позоваване закона.
Свидетели сме на един голям парадокс. Спорът е за заплащане на защитено съдържание като филми и музика, което и двете страни всъщност ползват както намерят за добре – едната като не плаща договорените и дължими суми за отстъпени права, а другата страна е изобщо без договор за отстъпени права.
Според нас е редно преди да се разберат помежду си, те да са уредили отношенията си с тези, които притежават изключителните права за това съдържание. Иначе сме свидетели на странната ситуация поводът за спора да е нещо, което те нямат право да излъчват и препредават, допълват от „Музикаутор“.
От друга страна, според данни на Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори (АБРО), в която членува и bTV кабелните оператори като „Булсатком“, отделят за телевизиите под 20% процента от месечните такси на зрителите, за разлика от Европа и САЩ, където доставчиците плащат до 50%.
Но за притежателите на авторските права за сега те не отделят нищо. И така докато bTV е изключение от правилото при ефирните телевизии, кабелните, сателитните и IP оператори, които препредават (и препродават) телевизионно съдържание изобщо не плащат за авторски права, се казва още в съобщението на сдружението.
Според тях Българската асоциация на кабелните комуникационни оператори (БАККО) е длъжна, съобразно ЗАПСП да договори заплащането за препредаваните от нейните членове програми, но това не се случва до този момент. Повече от една година се водят безрезултатни преговори, като през цялото време членовете на асоциацията практически нарушават закона, защото нямат договори за отстъпени права.
За да защити законните права на своите членове, „Музикаутор“ търси всякакви възможни начини за разрешаване на въпроса, като включително е поискал и експертно становище от Съвета за електронни медии, а в хода на тази година ще бъде потърсена допълнителна помощ и от изпълнителната и законодателна власт с искане за още по-рестриктивна нормативна уредба.
„Ние трябва да защитим правата на членовете си както в лицето на българските автори на музика, текст и аранжимент, така и на всички чуждестранни носители на авторски права представлявани от „Музикаутор“ на територията на България и затова използваме и ще използваме всички законови средства, включително търсене на правата и дължимите суми по съдебен ред”, категоричен е Ясен Козев, председател на Управителния съвет на „Музикаутор“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *