И това доживяхме: полицай става лихвар, безработен с 23 имота на морето

В Етрополе задлъжнели на полицай
Обикновен униформен полицай от Етрополе успял да завърти крупен лихварски бизнес сред своите съграждани. На 4 март от МВР съобщиха, че служителят им Деян Пенков е арестуван и обвинен за нерегламентирана банкова и друга финансова дейност. Няколко дни по-късно Софийският окръжен съд остави ченгето лихвар зад решетките.
За неговите далавери съобщила съпругата му, след като той поискал да се разведат. Вътрешната проверка потвърдила сигнала й. Пенков, който от 10 години бил полицай, започнал с малки суми, но редовно, да мами закъсалите си познати. Казвал, че има икономическо образование и предлагал заеми от 1000 до 5000 лв. срещу 20 % месечна лихва. Карал длъжниците да ипотекират при него имотите си. При обиските в дома му били намерени към 40 нотариални акта. За няколко години лихварят се сдобил с магазини, офиси и апартаменти в Етрополе, Ботевград и Правец.
 
Безработен с 23 имота по морето
 
10 апартамента в Слънчев бряг, 11 студиа в Несебър, двуетажна къща в Сарафово и етаж от друга. Това са само част от имуществата на бургаския лихвар Иван Донков (48 г.). Въпреки че се води безработен, за последните 12 г. той е осъществил 42 покупко-продажби на недвижими имоти. Донков бе арестуван през декември м.г. по обвинение за незаконно лихварство. Наскоро зад решетките попадна и приятелката му Милкана Вълкова, служителка в местен клон на Банка ДСК. През нейните сметки са минали близо 5 млн. лв., които не съответстват на заплатата й от банката.
Лихварят прибирал имотите от закъсали граждани, които прехвърляли собствеността си на негово име. От него те взимали пари със 120 % годишна лихва и за всеки просрочен ден – 1 % наказателна лихва. Така ако хора, които взимали по 2-3 хил. лв. и не се издължавали навреме, след месец-два започвали да дължат непосилни суми. Някои от тях доброволно се съгласявали Донков да им вземе имотите само и само да ги остави на мира.
 
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *