Кабинетът си заплю заплати по 4-5 бона

Кабинетът одобри свой собствен начин за определяне на заплатите на заместник-министрите и на началниците на кабинетите на премиер, вицепремиери и министри. Правителството направи изменения и допълнения в постановлението за заплатите в бюджетните организации и дейности, съобщи пресслужбата на МС.
Основните месечни заплати на заместник-министрите и на началниците на политически кабинети ще се определят в процент от основната месечна заплата на министър, като по този начин ще се поддържа определена йерархия на възнагражденията в контекста на спецификата на функциите им.
Така размерите на основните месечни заплати на заместник-министрите и на началниците на кабинетите на заместник-министър председателите ще бъде 85 на сто от основната месечна заплата на министър, на началника на кабинета на министър-председателя – 90 на сто от основната месечна заплата на министър, а на началниците на кабинетите на министрите – 80 на сто от основната месечна заплата на министър.
Заплатата на премиера е с 55% над депутатската заплата или 4975 лв. Тази на министрите е с 30% над тази на депутатите или 3869 лв. Към тези пари обаче трябва да се прибавят добавките за прослужено време.
Необходимите средства за изпълнение на постановлението ще се осигуряват в рамките на утвърдените средства за разходи за персонал по съответните бюджети на ведомствата.
Интересен ракурс също от последните дни – става въпрос за парите на управниците и на врътките за тяхното увеличаване тихо „по терлици“. Само един пример. 500 xил. лв. ще изплати Министерският съвет на министри от второто правителство на ГЕРБ и Бойко Борисов, както и от преработилия се кабинет на служебния премиер Огнян Герджиков.  И този половин милион е само от неизползвани отпуски на министрите при освобождаването от постовете им. Миналата седмица правителството одобри допълнителните половин милион лева  разходи от бюджета на МС. С обезщетения се уредиха и областните управители от ГЕРБ, които в рамките на няколко месеца два пъти бяха уволнявани и назначавани. А то се оказало за тяхно добро – хем не работиш, хем ти плащат отпуски. По време на служебното правителство на Герджиков бяха сменени почти всички областни управетили с изключение на един – небеизвестният приятел на Борисов сегашният областен на Пловдив Здравко Димитров, наричан галено от Борисов Зико. От своя страна назначенията на Герджиков бяха пометени от метлата на ГЕРБ след изборите и отново бяха поставени верните гвардейци на Борисов. Цели 125 000 лева бяха дадени и на Комисията за защита от дискриминация, чийто състав беше сменен преди повече от месец.  Тлъстата сума е за обезщетение на предишните комисири, които си заминаха по партийна преценка от управляващите. Половин милион бяха дадени на държавната агенция „Електронно управление“ за назначаване на нови щатни бройки. За нови назначения на наши хора бяха отпуснати и четвърт милион и на Комисията за защита на конкуренцията.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *