Кабинет на „доброто впечатление“

От днес съдбините на България са в ръцете на назначения от президента Плевнелиев служебен кабинет, който е със средна възраст 47 години и с много силно женско присъствие. Какво му предстои? И ще успее ли? Ето какво казва социологът Андрей Райчев за състава и амбициозните цели на служебното правителство:
„Биографиите на служебния премиер и на министрите правят впечатление с няколко неща. На първо място е солидният опит, натрупан на отговорни постове включително и в чужбина. Досегашният професионален път на членовете на кабинета допринася за първоначалния имидж на служебното правителство, което аз бих нарекъл „правителство на доброто впечатление“. Защото става дума за хора, които професионално умеят да правят добро впечатление.
Не целесъобразността, а именно имиджът, базиран върху успешна кариера и неопетнена репутация, е бил определящ при конструирането на служебния кабинет. Досегашният опит на новия премиер е свързан с работата му на добър дипломат в чужбина. В същото време обаче проблемите на българите са изцяло вътрешни, което поражда опасността от възприемането му като чуждо тяло“, отбелязва социологът Андрей Райчев.
Екип от експерти или ешелон на ГЕРБ?
 

Премиерският мандат на Райков ще продължи около три месеца
„Членовете на кабинета „Райков“ са ешелон на ГЕРБ. Това обаче не са някакви партийци, а просто хора от социалната среда на бившите управници“, твърди още Райчев. Олицетворение на раздвоението между политическите обвързаности и експертната независимост е най-вече финансовият министър Калин Христов, който по думите на Райчев „с едното си око се смее, а с другото плаче“. Безупречната репутация на младия банкер определено е от полза за България, тъй като в лицето на професионалист като Христов международните финансови институции ще видят гаранция за икономическата стабилност на България. От друга страна обаче Христов едва ли ще е склонен да извади „скелета от гардероба“ – парите, похарчени с лека ръка от правителството на ГЕРБ, надхвърлят с цели 17 милиарда лева харчовете на Тройната коалиция.
Фактът, че министерството на вътрешните работи отива в ръцете на експерт като Петя Първанова, дава повод за надежди по отношение на българските амбиции за Шенген, казва Райчев. Аргументът му: опитът, натрупан от Първанова в полицейското сътрудничество между София и Брюксел. Въпреки това Райчев е убеден, че дори под ръководството на школувани в Брюксел професионалисти МВР няма да огласи невероятните мащаби и истинското съдържание на подслушванията, извършени по време на мандата на Цветанов. При това подобна справка изисква само 4 минути, твърди Райчев.
Правителство на „неопетнения“ ГЕРБ
„Хубавото в цялата история е, че сред новите министри няма компрометирани лица. Това в крайна сметка е правителство на „неопетнения“ ГЕРБ. В този си състав то сбъдна „рационалните“ ми очаквания, но не и „емоционалните“ ми копнежи за ново начало в българското управление. С тези хора аз не виждам как това може да се случи“, обобщава социологът Андрей Райчев.

Николай  Цеков; Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *