Какво да правите, ако не можете да плащате вноските си по кредита по време на кризата

Вероятно почти всички домакинства са изправени пред финансови страхове заради коронавирусната пандемия. Ако работните ви часове са намалени или сте пуснати в отпуск заради вируса, сигурно мислите за това как ще платите сметките си, в това число и вноската по кредита. Ето какво трябва да направите според CNBC Make it.Какво да правите, ако не можете да плащате вноските си по кредита по време на кризата.

Източник: iStock

Ако сте собственик на жилище

Свържете се с кредитора си, за да обсъдите възможностите си за плащане възможно най-скоро. Това съветват финансовите анализатори, информира infostock.bg.

„Кредитополучателите първо трябва да се свържат с кредитора си и да попитат за ресурсите, които имат, за да си позволят да забавят вноската“, казва Джон Граф, брокер на недвижими имоти в Лос Анджелис пред CNBC Make It. „Много кредитори са въвели специален писмен отказ поради COVID-19, първо трябва да се консултирате с тях.“

Кредиторите имат определени задължения по вашите ипотечни договори, казва Ира Рейнголд, изпълнителен директор на Националната асоциация на адвокатите на потребителите. Ако те не желаят да работят с вас, той предлага да ги докладвате на Бюрото за финансова защита на потребителите.Какво да правите, ако не можете да плащате вноските си по кредита по време на кризата.

„Имате дългосрочни отношения с тях и те имат определени задължения съгласно закона“, казва Рейнголд. „Добре е да се свържете първо с тях.“

Резултат с изображение за „kredit“

Отидете до вашата банка или кредитен съюз

„Вашата банка може също да предлага програми, които можете да използвате, казва Кели Лонг, финансов анализатор и член на Американския институт на адвокатите за финансово образование на CPA, не забравяйте, че не е нужно да се възползвате от тези програми, но си струва да знаете какво има там. “

Ако това не помогне, Джон Граф предлага да се свържете с вашата банка, за да обсъдите личните ви възможности за заем и да продължите да извършвате плащания. „Ниските лихвени проценти означават, че може да успеете да вземете пари в брой, за да ви помогнат да се справите“, казва той.

Ето няколко отговора от банките във връзка с коронавирусната пандемия:

Отложете за малко плащанията на заема си

Това е труден, но благоприятен вариант, който ви позволява да отлагате плащанията.

„Ключът тук е да се проучат възможностите за забавяне на плащанията при така наречените затруднения“, казва Марк Хамрик, анализатор в Bankrate.com.

Въпреки че това може да осигури незабавно облекчение, лихвите все още ще се начисляват по вашите заеми. Тъй като няма да плащате основния си баланс, това означава, че вероятно ще дължите повече в дългосрочен план, защото ще ви се начислят повече лихви, отколкото при ежемесечното изплащане.

Ако сте наемател

Дайте знак на наемодателя си

Наемателите се съветват да се свържат със своите наемодатели веднага щом искат да обсъдят други опции за заплащане, различни от ежемесечни.

Резултат с изображение за „kredit“

Разработете разплащателен план

Най-добре е да дадете на наемодателя си поне част от сумата, ако можете, казва Лонг. Заедно разработете план за изплащане в дати и подгответе всичко в писмена форма.

Ако смятате, че изобщо няма да можете да извършите плащане, предупредете наемодателя си и го попитайте дали може да платите наема си веднага щом отново имате стабилен доход.

„Не забравяйте, че вашият хазяин също се нуждае от доходи, така че подхождайте към това със съпричастност така, както искате той да подхожда към вас, казва тя, пояснете, че просто ще му платите по-късно цялата сума“.

Потърсете допълнителна помощ

Ако наемодателят ви откаже съдействие, Граф предлага да се обърнете към вашата банка за краткосрочен заем.

„Много банки предлагат да помогнат на своите клиенти през този труден момент и трябва да се възползвате от помощта, ако имате нужда от нея“, казва той.

Жилището е вашият основен приоритет

След като се справите с него, отделете време, за да разберете какво се случва с другите ви сметки. Както наемателите, така и собствениците на жилища могат да се свържат с кредитори и комунални компании, за да видят дали предлагат финансова помощ.

„Ако компанията за комунални услуги е готова да ви създаде план за плащане със супер ниска лихва, но вашият интернет доставчик, например, не иска да ви съдейства по същия начин, можете да изберете да платите сметката си за интернет преди тази за комуналните услуги“, казва тя.

Резултат с изображение за „kredit“

Забрани за изселване

Преди Тръмп да обяви, че федералното правителство ще предприеме действия, много градове и някои щати казаха, че ще прилагат 30-дневни или неопределени забрани за изселване, така че наемателите да не бъдат изхвърлени от домовете си по време на кризата.

„В Лос Анджелис, например, наемателите, които изпитват трудности поради COVID-19, отговарят на условията за мораториум за изгонване и ще имат до шест месеца, за да изплатят всеки неплатен наем“, казва Граф. „Трябва да проверите уебсайтовете на местните и държавните правителства, за да видите дали има опции като тази във вашия район.“

Други градове и щати, които практикуват това, са Балтимор, Бостън, Канзас, Маями, щата Ню Йорк, Портланд, Сакраменто, Сан Франциско, Сан Хосе и Сиатъл.

Федералната агенция за жилищно финансиране поиска служителите в банките да предложат на кредитополучателите възможности за намаляване или спиране на плащанията до шест месеца, казва Джил Фопиано, изпълнителен директор на базираната в Бостън O’Brien Wealth Partners. Тя също така съветва собствениците на жилища да се консултират с CFPB’s Find a Counselor tool, който предоставя списък на консултантските агенции.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *