Какво донесе една безсънна нощ в Брюксел?

Промени в Лисабонския договор, както искаха Берлин и Париж, обаче засега не се предвиждат. Идеята на Херман ван Ромпой, реформата да стане с протокол към договора също не събра достатъчно привърженици. Правната форма на новата договореност ще е междуправителствено споразумение.
Решението дойде след безсънна нощ на европейските лидери и беше обявено от председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой. То предвижда 17-те страни от еврозоната и още 6 държави – България, Дания, Латвия, Литва, Полша и Румъния, да сключат фискално споразумение със строги правила, които да залегнат в конституциите им.
Споразумението укрепва съществуващите правила за свръхдефицита и въвежда „по-автоматични”, както се изрази Ромпой, санкции за страните, нарушили фискалната дисциплина. Предвижда се държавите-участички да депозират бюджетите си за одобрение в ЕК.
Херман ван Ромпой не спомена срок, в който новото споразумение трябва да бъде подписано, но изрази надежда, че заложените в него принципи трябва да влязат и в Лисабонския договор.
Междувременно, с цел краткотраен позитивен ефект на финансовите пазари, е било договорено да се увеличи капацитета на Спасителния фонд с още до 200 млрд. евро.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *