Какво е бъдещето на банкирането

Какво е бъдещето на банкирането, това е нещо, което ще разберем след 20 години. Разбира се, икономистите имат повече от едно обяснения, когато нещо се случи. Това с предсказването е по-сложната част. Само мога да припомня как никой не успя да види голямата финансова криза от 2008-ма година, преди тя да се случи.

Резултат с изображение за банкиране

Според експертите обаче едно е сигурно – няма да се променят нуждите на клиентите от финансово посредничество. Това банките да вземат депозити и да дават кредити, е бизнес съществувал от няколко века и най-вероятно ще продължи да съществува и в бъдеще независимо от технологичната революция. Последната, разбира се, може да доведе до промяна на начина, по който банките осъществяват бизнеса си.

И все пак… все още е твърде рано да се обявява „смърт на банките“.

Ситуацията изглежда по следния начин. Банковият бизнес е работил по различен начин в различните исторически периоди и най-вероятно ще продължи да прави това и в бъдеще, информира infostock.bg.

Това, което се промени след последната финансова криза, е ореолът на тайнственост на банковия бизнес, с който те бяха обвити. Другото което се променя, е необходимостта да се предоставят банкови услуги 24 часа, седем дни в седмицата, при това без да се ходи до банков офис (от мобилните устройства).

Прогнозите на експертите са, че в бъдеще всеки ще е в състояния да сглобява като частица от лего финансова услуга, по собствен модел, според нуждите си. И това се нарича дигитализация и цифрофизация.

Искат или не, банките са принудени да предоставят по-добри услуги, притиснати от конкуренцията на финтех-индустрията. Времената в които, теглихме номерчета в банковите клонове и чакахме по няколко часа да се освободи гише за да извършим банкова транзакция, вече са отминали. И макар банките най-вероятно да страдат по тези времена, те трябва да се променят и нагласят към новите условия.

Какви са новите условия?

Новите предложения на финтех индустрията са истински ужас за традиционното банкиране.
Технологиите включват – разплащане в реално време, често с ползването на криптовалути и с ползването на смартфон; изключителна сигурност на транзакциите; далеч по-ниски такси и комисиони; достъпност и мобилност (транзакциите се осъществяват от мобилен телефон навсякъде, където има достъп до интернет); предоставяне на възможност за онлайн депозити с далеч по-добри лихви; алтернативна форма за финансиране с платформи от потребител до потребител и мн. др.

Само преди 5 години, всичко това бе немислимо. Днес обаче, на традиционните банки им се налага да се адаптират изключително бързо, ако не искат да загубят своите позиции.

Дори кредитните карти се развиват. Пластиката става един архаизъм. Днес и най-простият телефон има изключителна изчислителна мощност. Така, че имаме в джобовете си изключително съвършен уред, който има и камера за ириса и пръстови отпечатъци и въпроса е как ще го ползваме, за да получаваме финансови услуги.

Идеята за нова валута, която ще превземе света е напълно актуална (става въпроса за биткойна). Технологията обаче, може да се използва от традиционните банки по начин, който позволява по-сигурно, по-бързо и най-вероятно по-евтини услуги. Няма технология без недостатъци.

При биткойнът например, огромна част от разходите за поддържане на системите за разплащане се прехвърлят на потребителите. В къщи, те трябва да имате скъпи процесори, сървъри и необходимостта да станете администратори на съществена част от системата. Което вече започва да се вижда, че е доста трудоемък и енергоемък процес.

Или може да се каже, че всички които оповестяват „смъртта на банките“, малко са подранили.

Основата на бизнеса не се е променила. След десет години най-вероятно бизнеса ще има нужда от хора с висока компетентност в сферата на информационните технологии, защото се превръща в администриране на процеси в реално време, които изискват огромен ИТ-ресурс. И докато преди 15 години това е било отдел, днес е сърцевината на банковия сектор.

И ако не друго, може да се обобщи, че банките разполагат с достатъчен ресурс да се предпазят от новите технологии, просто като ги купят, или копират, ако сметнат, че тези нови фактори са сериозна заплаха пред тяхното екзистенциално съществуване.

На този етап, много от най-големите финансови институции са предпочели да се „съюзят с врага си“, докато го проучват и изучават и се опитват да оценят бъдещите щети от революцията във финансовия свят.

И това е добре за всички нас – потребителите на банковите услуги. Защото само преди 10 години, банките бяха абсолютен монопол, който не се притесняваше да върви срещу всички, уверени в своята незаменимост. Днес обаче, банките не изглеждат толкова уверени и спокойни…

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *