Какъв дивидент разпределиха компаниите на БФБ

В разгара сме на дивидентния сезон и е време да направим една междинна справка, какви дивиденти разпределиха родните публични компании до момента.Какъв дивидент разпределиха компаниите на БФБ.

Резултат с изображение за бфб

Справка на Infostock.bg сочи, че до момента дивидент са разпределели 32 публични компании, сред които и някои от най-големите „сини чипове“ и компоненти на индекса SOFIX.

Това, което вълнува инвеститорите на БФБ, е не само размера на гласувания дивидент, но също така, каква част представлява този дивидент (нетния дивидент разбира се), от цената на акцията на компанията, която го дава. Или казано по друг начин – каква е дивидентната доходност.

Вижте още: Кои компании се понижиха с най-много от върха през февруари?

Ето защо, в таблицата по-долу, сме подредили компаниите въз основа на дивидентната доходност за инвеститорите. Това на практика е чистата им доходност, реализирана от начисления дивидент.


Данни: Infostock.bg

Както виждаме от таблицата, с най-голяма дивидентна доходност, са се отличили акциите на Каучук, сред гласуваните до момента дивиденти. Въз основа на разпределения от тях 5.3 лева брутен и съответно 5.035 лева нетен дивидент и последна цена на акциите им от 27 лева, това прави дивидентна доходност от 18.65%.

Разбира се, за инвеститорите в дивидентни компании важна е не само дивидентната доходност през тази година, но също така стабилността на изплащания дивидент с годините, както и нивото на сигурност на този дивидент.

София Комерс-Заложни къщи АД се отличава с втората най-висока дивидентна доходност в размер на 7.7%.

Само още една компания е била с дивидентна доходност от над 5% и това е – Елана Агрокредит АД. Въз основа на гласувания от компанията дивидент за 2017-та година, в размер на 0.858 лева брутен дивидент, дивидентната доходност е в размер на 7.4%.

Иначе, сред компаниите от SOFIX с най-висока дивидентна доходност, се отличава и една от най-тежките в състава на индекса по тегло – Адванс Терефонд. Гласуваният брутен диведент от компанията, в размер на 0.106 лева, дава дивидентна доходност за инвеститорите (на база нетен дивидент), в размер на 4.62%.

Това, в свят на рекордно ниски лихви е повече от добре за инвеститорите. По-точно – над 5 пъти повече от най-добрите лихви по депозитите, които откриваме в момента, в популярен сайт за сравняване на банковите предложения.

Трябва да отбележим, че нито едно друго дружество, компонент на SOFIX не разпределя дивидент, който да дава на инвеститорите дивидентна доходност от над 4%.

Вижте още: Изгубеното десетилетие на БФБ

За сравнение, другите големи компании от индекса, като Софарма, Химимпорт и Стара планина Холд, са разпределили дивидент между 2.5 и 3%, както се вижда от таблицата по-горе.

Защо да инвестирате в компании изплащащи дивидент?

Основната причина да изберете компании изплащащи дивидент е, че те са източник на постоянен доход, отвъд очакванията за реализиране на капиталовата печалба.

Има много количествени методи за оценка на това дали една акция е подценена, или не, които се базират до голяма степен на изплащания дивидент и неговото повишение с времето. В същото време дивидентите дават по-добра възможност да си планирате капиталовите потоци идващи от вашите инвестиции.

Дали инвестициите в дивиденти компании бият по представяне останалите?

Един прост въпрос, който всеки акционер ще попита веднага е, по-добро ли е представянето на дивидентните компании, в сравнение с тези неизплащащи дивидент.

Краткият отговор е „ДА“. За да обясним защо обаче, ще се обърнем не към родния капиталов пазар, отличаващ се със сравнително кратка история, а към най-големия и развит капиталов пазар, отличаващ се с дългогодишна история, информира infostock.bg.

Според изследване на Standard & Poor’s, изплащащите дивидент компании са генерирали доход за инвеститорите 22 пъти по-висок от този, генериран от компаниите неизплащащи дивидент за периода между 1972 и 2014-та година (с отчитане на изплатения дивидент).

Има много митове за дивидентните компании, които след по-задълбочени проучвания се вижда, че не са истина. Един много натрапчив такъв е, че компаниите започват да изплащат дивидент едва когато спрат да растат. Това не винаги е вярно!

Тютюневата компания Altria например, е най-добре представящата се дивидентна компания на всички времена, както и най-добрата инвестиция за последните петдесет години.

Един долар инвестиран в широкия индекс през 1968 година би се превърнал в 87 долара към днешна дата. Един долар инвестиран в акциите на Altria обаче, би се превърнал в 6 638 долара към днешна дата, или средна годишна възвръщаемост за периода от 20.6%.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *