Как България може да подкупи Холандия?

За холандците и финландците – определено да! Именно това не разбират те, когато отказват да ни пуснат в Шенген – на тях им убягва логиката, по която функционира държавата, убягват им и нормите, които регулират обществото.
България е страна на прагматици и мушмуроци. (Въпрос на оцеляване!) На хора, които не вярват нито в дявола, нито в Бога. Именно това ги прави заложници на home made нравственост, на бамбашка-морал: уж прилича на “европейския”, ама не съвсем. Тези характеристики са устойчиви и се възприемат от мнозина като неотменна част от националния характер на българите –  “тези балканци, които не зачитат закона, нямат страх и от Господа”.
 

В България едно обаждане по телефона решава проблемите
И българинът стана европеец…
Приемането на България в Европейския съюз, наред с всичко останало, имаше и такава задача: да постигне конвергенция на двата различни модела на поведение, да постигне сближаване на етичните матрици, хармонизиране на основните норми за съжителство в съвременния свят. Да въдвори върховенство на Закона.
Пет години след присъединяването се оказа, че тази задача не е изпълнена. В България няма върховенство на Закона. Именно заради това Холандия и Финландия заявиха, че ни нямат доверие. Те не са единствените. Чисто и просто на тях се падна задачата да станат изразители на едно споделено от европейската общност становище.
И Холандия пак не разбира…
Впрочем липсата на резултати в борбата срещу организираната престъпност и корупцията е по-скоро проблем на България, отколкото на Европа. Това, че в Европа се тревожат повече за проблема, отколкото в България е допълнително утежняващо обстоятелство за страната, в която вече никой не си спомня, че имаше едни записи, едни СРС-та, едни маркери, едни приятелски кръгове….
България е малка страна. Тук всеки научава кой на кого какво е казал, ако не в същия, то на следващия ден. И какво от това?… питат Холандия и Финландия.

 Еми Барух, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *