Как депутат от ГЕРБ и жена му станаха милионери

Проверка на „168 часа“ обаче показа, че те са на по 23 и 27 години, като по-голямата кака Галина има фирма с първоначален капитал от 5 лв., а синът Калоян – малък бизнес с декларирани годишни доходи от 22 хиляди лева. Остава въпросът откъде са дошли тези 1,5 милиона лева и ако те са от бизнес на самия депутат, защо му е било необходимо да прави подобни схеми?
Голямата сума лъсва от декларацията на Стефан Господинов до Сметната палата. Той е избран от Силистренския многомандатен район. Член е на социалната и комисията по регионалната политика и местното самоуправление.
Господинов е вписан и в групите за приятелство с Куба, Чили, Казахстан, Русия, Беларус, Австралия и Южна Африка. В графата „Други доходи“ Господинов е посочил „дарение от продажба на парцел, собственост на дете“. Там срещу неговото име фигурира цифрата 768 250 лв., а срещу това на жена му – 770 000 лв.
Според депутата дарението е от щерката, която е продала имот, купен на нейно име от родителите. Дъщерята Галина Господинова е завършила дизайн в Италия. Според информационната система ДАКСИ тя е регистрирала своя фирма през 2011 г. Наречена е „Силагро“ и е за селскостопанска продукция. Първоначалният капитал и сделките на дъщерята на депутата от ГЕРБ са много интересни. Както става ясно от обяснението на самия Стефан Господинов, те всъщност са негови сделки на името на момичето.
През 2011 г. Галина Господинова е продала два имота – общо 10 декара, в курортния комплекс „Камчия“, с. Близнаци край Варна. Цената там в момента върви по 27 евро на квадратен метър според сайтовете за недвижими имоти. Това прави малко над 500 хиляди лв. за земите на Галина Господинова. Според обясненията на бащата дъщерята ги е ипотекирала през ноември 2010 г., като кредитор е варненската фирма „Ню инвестмънт“ ЕАД. Със скоростта на светлината – само след 4-5 месеца (март 2011 г.), ипотеката е заличена по молба на рекламната агенция „Интерреклама“.
Собственичката й Лиляна Йорданова е и в борда на директорите на кредиторската фирма „Ню инвестмънт“ ЕАД. Ден преди заличаването на ипотеката Галина Господинова продава имотите на кредитора си – „Ню инвестмънт“ ЕАД. Фирмата е собственост на гибралтарска офшорка – „Шаната консалтънс лимитид“, така че не става ясно на кого всъщност депутатът и щерка му продават имота в „Камчия“.
През 2004 г. дъщерята на депутата – тогава на крехката 18-годишна възраст, още преди да завърши училище, купува изоставена нива от 11 декара в същото с. Близнаци в курорта „Камчия“. В регистъра няма данни на каква цена. Освен тези сделки Галина Господинова купува и продава няколко земеделски имота в с. Ветрен, Силистренско, през 2011 г.
Синът на депутата – Калоян Господинов, е завършил колеж „Риджънт скуул Патая“, който се намира в Тайланд, но има подразделение във Великобритания. Впоследствие младежът се записва да следва в университета „Хул“ в Кингстън, Обединеното кралство. Калоян е съсобственик в три фирми – „Добруджа уинд 1“, „Добруджа уинд 2“ и „Ел хефе“. „Добруджа уинд 1“ и „Добруджа уинд 2“ са за ВЕИ – вятърно-енергийни инсталации, а „Ел хефе“ е за рекламна дейност.
От отчетите на дружествата, публикувани в Търговския регистър, става ясно, че те нямат особено солидна дейност. Фирмите за ВЕИ на Калоян Господинов имат по 20-22 хиляди лв. годишен оборот за 2011 г. Последната фирма – „Ел хефе“, пък е тъкмо регистрирана миналата година, така че не би могло от тяхната работа Калоян да е дарил на родителите си 1,5 млн. лв.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *