Как инфлацията може да премине в стагфлация

Виновниците, които причиняват глобалната инфлация, включително нарастващите лихвени проценти, постоянните проблеми с веригата за доставки (Китай блокира градовете) и нарастващите цени на енергията и торовете, в резултат на конфликта в Украйна, са ясни на всички.

Усещане за стагфлация: Сеща ли се световната икономика за 70-те години на миналия век? | 3e-news

Но сега все повече и по-упорито се говори за стагфлация. Ако нарастващите разходи (инфлацията) бяха предвидими, тогава заплатите щяха да съответстват на това увеличение и въздействието върху потреблението на стоки, което би било благоприятно. Това напоследък е всичко друго, но не и така. Въпреки че заплатите са се повишили с 3%-4%, те значително изостават от официалните цифри на инфлацията и са оставени в праха от действителната инфлация. Това е преди високите лихви и високите цени на торовете, причинени от войната в Украйна, да ударят производството на храни, цените на храните и портфейлите на потребителите, информира infostock.bg.

Тъй като инфлацията изпреварва растежа на заплатите, потребителите се оказват по-бедни и по този начин тяхната способност да купуват стоки по преценка намалява. Ето как инфлацията се превръща в попътен вятър за икономически растеж и се нарича стагфлация.

Въздействието на инфлацията върху икономиката ще зависи от разликата между темпа на инфлация и растежа на заплатите. Колкото по-голяма е разликата между тези две числа, толкова повече инфлацията забавя икономиката, причинявайки стагфлация.

Рецесиите са естествени прочистващи механизми за икономиката. В хода на икономическата експанзия компаниите започват да „натрупват мазнини“. Техните процеси се разхлабват, наемат твърде много хора, натрупват твърде много инвентар. Рецесиите са диетичният план на природата за компании, които трябва да свалят малко тегло. Рецесиите не са забавни (особено за тези, които губят работата си), но исторически те са били краткосрочни прекъсвания между икономическите експанзии.

За да видите как икономиката и акциите на САЩ ще реагират на тази среда с висока инфлация, погледнете края на 70-те и началото на 1980-те. Или можете просто да погледнете последните 20 години и да ги обърнете.

През последните 20 години имахме понижаващи се лихвени проценти и ниска инфлация, което от своя страна предизвика безкрайно (само с краткосрочни прекъсвания) поскъпване на цените на жилищата. Това постави допълнителни пари в джобовете на потребителите и повиши цените на всички активи (особено акциите), което от своя страна повиши доверието на потребителите, тъй като хората се чувстваха по-богати и се чувстваха комфортно с разходите си.

Попътните ветрове на миналото се превръщат в попътни ветрове на бъдещето.
Кредитът течеше свободно; Коефициентите на фондовия пазар се разшириха. Въпреки утрояването на държавния дълг, лихвените плащания по дълга на САЩ като процент от федералния бюджет са почти най-ниски за всички времена. Ниските лихви и държавните разходи са стимулиращи. Сега обърнете всичко това и ще получите анемичен дългосрочен икономически растеж и свиващи се коефициенти на фондовия пазар. Попътните ветрове на миналото се превръщат в попътни ветрове на бъдещето.

През последните 20 и повече години, всеки път, когато икономиката на САЩ се спъваше, „чичо Фед“ я спасяваше, намалявайки лихвените проценти и инжектирайки пазара с ликвидност. И икономиката, и пазарът се върнаха към състезанията. Но болката, от която бяхме пощадени, не изчезна; тя беше бутилирана в „буркана за болка“. Този буркан сега е почти пълен и тече. Днес, за да предотврати превръщането на инфлацията в хиперинфлация, Фед ще трябва да направи обратното на това, което е свикнал да прави през 21-ви век – да повишава лихвите.

Разбира се, икономиката е сложен, самонастройващ се механизъм и така мрачната картина, която бе нарисувана тук, може или не може да се разиграе. Никога не трябва да се подценява човешката изобретателност.

Предстои ли "загубено десетилетие" за портфейла 60/40? - Money.bg

Въпреки това, като инвеститори, ние трябва да се подготвим за най-лошото и да се надяваме на най-доброто. Тъй като надеждата не е стратегия, ние сме фокусирани върху подготовката. Настоящият балон дот-ком 2.0 все още има достатъчно място за изпускане (прегледахме останките и не намерихме нищо, което ни хареса).

Като се има предвид това очакване, заедно с високите общи оценки на фондовия пазар и мрачната глобална икономическа картина, е ясно защо има негативно настроени експерти.

Много портфолио-мениджъри умишлено са настроили портфолиото си за среда с нисък растеж. Повечето от компаниите, в които инвестират, не се превръщат в предсказуем икономически барабанист. Тяхната рентабилност не трябва да се променя много, ако икономиката премине през продължително свиване или нисък (реален) растеж. Да, пазарът на САЩ е скъп и икономиката е пълна с несигурност; но вие не трябва да притежавате пазара, а по-скоро внимателно подбрани висококачествени, подценени компании.

Те включват компании от отбранителния сектор, които трябва да се справят добре в среда на инфлация, тъй като договорите им са свързани с инфлацията, а техните клиенти (правителствата на САЩ и ЕС) могат и желаят да купуват, независимо какво.

Тръбопроводите (за нефт, природен газ и рафинирани химикали) също трябва да се възползват от инфлацията, тъй като разходите им са предимно фиксирани и зад тях стоят големи капиталови разходи. Освен това те са предимно монополи и по този начин управляват ценообразуванете. Подобно на отбранителния сектор, тези компании ще се възползват от войната на Русия с Украйна, тъй като САЩ ще произвеждат и изнасят повече петрол и природен газ.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *