Как САЩ прекроиха световния нефтен пазар

През юни 2014 г. цената на нефта падна с повече от 40% и досега признаци за стабилизация не се забелязват. Благодарение на новите технологии, сега се появи свръхпредлагане, казва Дейвид Фулър, издател на инвестиционния бюлетин Fuller Treacy Money. А търсенето е ниско поради бавния растеж на световната икономика и по-ефективно използване на енергията. Неговата прогноза е намалението на цените на нефтения пазар да продължи до края на десетилетието.

Дългосрочните структурни изменения означават, че мярката „$90забарел за сорта Брент“, която през последните години служеше за ниво на поддръжка, се превръща в ниво на съпротивление, писа в началото на годината Едуард Морс, началник на отдела за анализи на международните стокови пазари Citigroup. Оживлението на световната икономика през 2012-2013 г.“само отлага деня на Страшния съд, предизвикан от революцията на шистовия газ в САШ“, пише той в анализ, озаглавен „Сбогом, трицифрени цени на петрола“.

Ситуацията се мени под въздействието на два фактора, посочва Даниел Ергин, вицепрезидент на изследователската компания IHS иосновател на Кембриджката асоциация за енергийни изследвания. Търсенето на нефт от страна на Китай и други развиващи се икономики престана да бъде главен фактор за ценообразуването, пише Ергин в статия, публикувана вThe Wall Street Journal.
По думите на Ед Ярдени, президент на Yardeni Research, основната причина за случващото се на нефтения пазар е, че Саудитска Арабия се отказа от своята роля на резервна система на нефтения пазар и не желае повече да провежда „операции на открития пазар“, за да стабилизира цените от името на ОПЕК. Те решиха да се даде възможност на пазара да определи цената и се надяват, че тя ще падне достатъчно ниско, за да спре значителна част от производството на петрол в САЩ, а след това да се увеличи отново. Но Ярдени не вярва в успеха на този план.

САЩ са намалили потреблението на петрол и петролни продукти, но най-важното – драстично са увеличили производството си поради революционния добив на шистов газ. Производството в периода 2005-2013 г. е нараснало с 5,18 млн до 7,44 млн. арела на ден. А през последните 3 години добивът на шистов газ обезпечава практически целия прираст на производството в САЩ и голяма част от растежа в света, посочват анализаторите от IHS. През 2015 г. делът на вноса в САЩ ще покрива само 21% от потреблението на течни горива в САЩ, в сравнение с 60% през 2005 г.

Сега, макар че САЩ изостава от Русия и Саудитска Арабия по добив на собствен суров петрол, страната ги изпреварва по добив на течни въглеводороди(суров нефт, газокондензатни течности), произвеждайки повече от 12млн. барела на ден. Според оценките на анализаторите от Citi, до 2020 г. тази цифра ще надхвърли 14 млн. барела и в случай на отмяна на забраната за износ, САЩ ще може да експортира почти 5 милиона барела на ден. Това ще промени световния енергиен пазар, смятат в Citi. Дори цените съществено да паднат, трендът ще продъжли и САЩ ще се превърнат в нетен износител.
„Навлизаме в нова епоха на световния пазар на нефт, където цените още дълго ще продължат да бъдат ниски“, прогнозира Ергин в интервю за The Sunday Telegraph.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *