Как се купува стаж за пенсия

Седемстотин и трима българи са платили средно по 1670 лв, за да излязат в пенсия.

Това са предварителните данни на Националния осигурителен институт (НОИ) за откупения осигурителен стаж през първото полугодие на година. Това са хора, навършили нужната пенсионна възраст, но с липсващ осигурителен период. Според закона те могат да откупят от НОИ до 5 години стаж, като всеки месец им струва по 74,76 лв.

Средно по 22,34 месеца трудов стаж не са достигали на 703-мата нашенци в пенсионна възраст, за да излязат в заслужена почивка, показват още данни на НОИ. В сравнение с първото полугодие на миналата година липсващият осигурителен период е без промяна. За сметка на това откупилите стаж за пенсия са намалели двойно за година. През първите 6 месеца на 2015 г. осигурителен период са си купили 1659 бъдещи пенсионери.

Лек спад има и при висшистите, които са пожелали да откупят периода на обучение, който след време ще им се признае като осигурителен стаж за пенсия. 2201 висшисти са се възползвали от тази възможност тази година, което е с 164 по-малко спрямо същия период на 2015 г. всяка година над 6000 висшисти купуват стаж за старини показват данни  на НОИ информира в.Монитор.

За първото полугодие на 2016 г. приходите на НОИ от откупуване на осигурителен период са 5,1 млн. лв. Максималният период, който кандидат-пенсионерите и висшистите могат да откупят, е 5 г. Това означава, че за една липсваща година социални осигуровки мераклиите трябва да отделят 897,12 лв., а ако се възползват от възможността да закупят всички 5 г. трябва да извадят 4485,60 лв.

Според експерти интересът към услугата може да се увеличи към края на годината заради възможността за предсрочно пенсиониране. От януари хората, на които не им достигат до 12 месеца до навършване на пенсионна възраст, могат да излязат в заслужена почивка срещу по-ниска пенсия. За всеки недостигащ месец парите им за старини ще намаляват с 0.4%.

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *