Битката на титаните или Airbus срещу Boeing в средния клас

Между новите поръчки, които бяха огласени от на скоро проведения авиофестивал във Фарънбъро, Великобритания, се открива нещо интересно, което остава скрито зад видимата страна на авиационния сектор и което заслужава по-­задълбочен и близък поглед.

Нискотарифният превозвач Norwegian Air Shuttle се ориентира към промяна на поръчка за нови самолети, направена през 2012 за 100 самолета Airbus A320 Neo. Авиокомпанията е решила да замени 30 от самолетите за по-­различния и малко по-­дългия модел A321 LR, решение на компанията Airbus за потребностите на пазара на средни по възможности самолети. Вторник сутринта, с обявяването на приходните отчети за второто тримесечие, авиокомпанията JetBlue Corp. съобщи, че поръчва допълнително 30 броя Airbus A321 към вече направена поръчка за нови самолети. Интересната подробност около тази поръчка се състои в това, че авиокомпанията има правото да реконфигурира 15 броя A321 Neo като A321 LR модификация.

От друга страна, компанията Boeing все още не е стартирала готовност за изпълнение на поръчки в този сегмент, докато Airbus е планирала да осъществи първите доставки за клиент през 2019 г. Boeing дълго време отхвърляше идеята, че съществува пазар за нова генерация самолети, които да заменят остарелите двудвигателни, тяснофюзелажни Boeing 757, но наскоро промени стратегията си и огласи прогноза за потенциално търсене на между 2000 и 5000 самолета, които да заменят морално остарелите и постепенно излизащи от експлоатация модели Boeing 757 и широкофюзелажните Boeing 767. Моделът A321 LR е тяснофюзелажен, двудвигателен самолет, който може да превозва 206 пътници в една класа на конфигурация на кабината с продължителност на полета до 5500 км. Изглежда, че Boeing предпочита по­-големите версии на широкофюзелажните модели, които да заменят моделите 767, докато Airbus защитава тезата, че тяснофюзелажните, средномагистрални самолети ще генерират повече продажби. Търсенето на широкофюзезалжни самолети на всички пазари се е понижило значително тази година, поради което са спаднали поръчките и на двете компании като цяло в сравнение с предишните няколко години. Ако Boeing планира да навлезе на пазара на тяснофюселажните средномагистрални модели, там където Airbus A321 LR сега се налага, доста ще трябва да се потруди и  е по-­добре да ускори работата си.

 

Митко ДЕРМЕНДЖИЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *