Камерън се готви да промени Европа

Въпреки че Камерън отложи речта си в Амстердам, заради кризата със заложниците в Алжир, бяха публикувани откъси, които показват основните акценти в нея.
„Повече от същото“ няма да бъде достатъчно, за да се гарантира бъдещето на ЕС пише в текста.
„Има разминаване между ЕС и неговите граждани, което нарасна драстично през последните години и, което представлява липсата на демократична отчетност и съгласие, усещани особено остро Великобритания,“ се посочва още в речта. „Опасността е, че Европа ще се провали и британците вече вървят към изхода.“
Това е отговорът на Камерън на натиска на депутатите в Консервативната партия, която настоява за разхлабване на връзките с ЕС или дори за излизането на страната от съюза.
Камерън, който запозна американския президент Барак Обама и френския президент Франсоа Оланд с речта си вчера, каза, че не очаква Европа да бъде значителен проблем в първия му мандат.
От своя страна Обама заяви, че „Съединените щати искат силна Великобритания в силен Европейски съюз“.
Камерън планира да каже, че задълбочаването на интеграцията между 17-те страни-членки на еврозоната, която не включва Великобритания, както и изискванията на глобалната конкуренция поставят „основни въпроси“ относно характера на отношенията на Великобритания с ЕС.
„Хората са все по-разочаровани, че решенията, взети по-далеч и по-далеч от тях означават, че жизнения им стандарт ще намалее заради строги икономии или, че техните данъци ще се използват за спасяване на правителствата от другата страна на континента“, пише в текста на речта.
Вече 42% от британските избиратели заявяват, че ще гласуват на референдума за напускане на ЕС в сравнение с 36%, които казват, че биха подкрепили оставане в съюза, спрямо 51% искащи излизане през ноември, пише Bloomberg.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *