Канада хвърля $460 млн. за охрана на Г-7

Канада е домакин на срещата на върха на Г-7 в петък и събота, която  ще се проведе в изолираното населено място Ла Малбе, предадоха ДПА и Франс прес. Градът е с около 15 000 жители. Той се намира на 150 километра североизточно от град Квебек. Срещата ще се състои в хотел с вид на крепост, наречен Имението Ришельо. В него има 405 стаи, пет басейна, четири ресторанта, казино, голф игрище и невероятна панорама към река Сен Лоран.
Хотелът е построен през 1899 г. През 1928 г. в него избухва пожар и сградата е изградена наново. Сега хотелът е прочут в Канада като място за луксозни ваканции.
Заради срещата на върха канадските домакини са го резервирали в периода 27 май – 12 юни. Около него са издигнати метални заграждения и е инсталирана система за наблюдение. Всичко това струва около 460 милиона долара.
Това ще бъде седмата среща на върха на Г-7 в Канада. Очаква се срещу форума да има протести, но те да са в Квебек. Демонстрантите вече са се уговорили да се съберат на 7 юни на няколко преки от провинциалния парламент. Поради тази причина той няма да работи в четвъртък и петък.
Когато Канада бе домакин на Г-20 през 2010 г., в Торонто имаше масови протести със стотици задържани, след като на полицията бяха дадени специални правомощия.
Сега за сигурността на лидерите от Г-7 ще се грижат повече от 5000 полицаи и над 2000 военни.

Ежегодната среща на върха на лидерите на Г-7 се провежда в средата на всяка година и продължава 3 дни. Нейната цел е да се обсъждат въпроси от световно значение. Всяка среща на върха на Г-7 е международно събитие, което е наблюдавано и обсъждано в медиите, но често обсъжданите въпроси остават неясни за широката публика. Страната-домакин отговаря за организирането на срещите и за достъпа на медиите. Но незивисимо къде се провеждат, тези срещи са съпроводени с масови протести и сблъсъци с полиция и армия. Хилади се включват  в протестните  демонстрация по време на тези срещи, често тези сблъсъци завършват с ранени и от двете страни. Най-често демонстрантите издигат лозунги като „Нека капитализмът стане история и да създадем нов свят!“, „Спрете Световната търговска организация!“ и „Възможен е и друг свят“.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *