Катар си напазарува новия център на Милано

Инвестиционният фонд на Катар (QIA) стана едноличен собственик на комплекса от свръхлуксозни сгради „Порта Нуова” в Милано. Той включва няколко небостъргача и е смятан от мнозина за новия център на индустриалната и финансова столица на Италия. Сред придобитите от управляващата Катар фамилия Ал Тани са щаб квартирата на голямата банка „Уникредит” и „вертикалните гори” – двата високи жилищни блока, които неотдавна бяха обявени за най-красивите небостъргачи в света за 2014 г. Досега QIA притежаваше 40 на сто от комплекса, а сред останалите собственици бяха известната италианска компания „Унипол”, местен пенсионен фонд, мощна компания за недвижими имоти, общината и др.

Официално съобщение за платените от Катар пари няма, но икономическите анализатори в Милано предполагат, че става дума за 1-1,2 млрд. евро. Ако се вярва на публикациите във вестниците, печалбата на досегашните инвеститори в „Порта нуова” е била между 5-6% годишно.

Новият център на Милано е най-голямата придобивка на фамилията Ал Тани на Апенините. Преди няколко години тя закупи от американския милиардер Том Барак баровските курортни комплекси в прочутия туристическия рай „Коста Смералда” на о. Сардиния. После монархът на Катар и неговата рода направиха сериозни хотелиерски инвестиции във Флоренция, купиха всички филиали на Дойче банк между Алпите и Сицилия и др. В Милано семейството вече бе собственик на големия аристократичен хотел „Галия”, с чието обновяване в момента са заети вещи в занаятите си архитекти и строители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *