Кафето постигна 6-месечен ценови рекорд

В края на седмицата в Ню Йорк кафето поскъпна до половингодишен ценови максимум заради намалените доставки и лошата реколта в Бразилия, съобщи Интерфакс, цитирайки агенция Bloomberg. Доставките от Бразилия, която е най-големият световен производител на кафе, в първата седмица на август паднаха с 8,9% спрямо същия период на миналия месец.

Котировките по фючърсните сделки с кафе с доставка през септември в Ню Йорк се покачиха през последния работен ден миналата седмица с 1,1 цента (0,9 %) – до ,206 за фунт. В хода на търговията контрактите достигнаха ,21 за фунт – най-високото ниво от 18 януари т.г. Информационните агенции припомнят, че за последната година ръстът на цените на кафето е 10 %. В същото време обаче експертите не очакват поскъпването на кафето да продължи заради ситуацията на международните кредитни пазари.

По данни на Международната организация на производителите на кафе световното производство през следващата селскостопанска година, която започва през октомври, ще бъде намалено с 7,8%. Основната причина за съкращаване на производството е очакваното ново намаление на добивите в Бразилия с около 24 на сто. Кафеените плантации в южноамериканската държава се намират в по-слаб производителен период, част от двугодишен цикъл, допълват агенциите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *