Квотите за имигранти в страните от ЕС няма да бъдат приети

Европейският съвет, който ще заседава днес и утре в Брюксел, няма да одобри предложената от Европейската комисия схема за задължително разселване на имигрантите в ЕС. Такива са очакванията
преди двудневната среща на европейските държавни и правителствени ръководители, предаде БТА.

В проекта на заключенията от срещата се отбелязва, че въпреки това държавите от ЕС следва да проявят „солидарност и отговорност“ по този въпрос. Предложението на ЕК, което предвиждаше задължителното разселване на около 40 хиляди имигранти от Сирия и Еритрея, приети в Италия и Гърция, ще бъде отхвърлено.

Очаква се Европейският съвет да препоръча обособяването до края на юли на „временен и извънреден“ механизъм за разселване. Предложението на ЕК беше за утвърждаването на постоянен механизъм за преразпределението на имигрантите.

Друга стъпка ще бъде обмислянето на единен списък със „сигурни държави на произход“ на имигрантите. Чужденците, дошли от държава от този списък, автоматично губят правото да получат убежище в ЕС. Европейските ръководители вероятно ще дадат положително становище за създаването на центрове в пограничните държави на ЕС, където бързо да бъде оценявано всеки мигрант има ли право да подаде молба за убежище и където бързо да бъдат взимани пръстови отпечатъци от кандидатите за получаването на статут.

Предвижда се държавите по външните граници на ЕС да получат допълнителна финансова подкрепа. Очаква се Европейският съвет да препоръча всички държави от ЕС да участват в разселването на 20 хиляди бежанци, приети в държави извън Общността.

Лидерите на ЕС се очаква да насърчат бързото прилагане на подписаните споразумения за обратно изпращане (реадмисия) на пристигналите в Общността мигранти към страните, от които са дошли, ако не са получили право на престой в Европа. Предвижда се да бъде ускорено подписването на споразумения за реадмисия с още държави.

Ще бъде изразено настояване за приложение на действащото европейско законодателство за връщане на онези чужденци, които не отговорят на условията да останат в ЕС. Решенията за връщането им ще трябва задължително да бъдат вписвани в Шенгенската информационна система. Предвижда се задълбочаване на сътрудничеството по тези въпроси с Турция, Ирак, Йордания и Ливан.

В дневния ред за утре са залегнали въпросите за европейската отбрана, като в заседанието ще участва генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. В проекта на заключенията е залегнало решение за укрепване на европейската отбранителна индустрия, за осигуряване на необходимите средства за проучвания в тази област, включително чрез фондовете на ЕС.

Сред другите теми от дневния ред са желанията на Великобритания за промяна на договора за ЕС, състоянието на еврозоната, цифровата икономика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *