КЗК ще проверява банковия пазар

Комисията за защита на конкуренцията ще направи секторен анализ на пазара на предоставяне на банкови услуги от кредитните институции, членове на Асоциацията на банките в България (АББ). Решението е взето на 1 март, гласи съобщение на сайта на КЗК.

Причината за проучването е консолидацията в банковия сектор и измененията в нормативната уредба. От КЗК посочват, че е бил извършен „общ преглед на действащите тарифи за лихвите, таксите и комисионите, прилагани от банките – членове на АББ, при предоставянето на услуги към клиенти, публикувани на интернет страниците на съответните банки“. Това, което установила комисията, поражда необходимост от по-задълбочено изследване на конкурентността, прозрачността и условията, предлагани от банките при предоставянето на услугите им в периода 2015-2017 г.

В решението се посочва още, че „в тази връзка допълнително следва да бъде установено съществуват ли бариери пред клиентите при смяна на обслужващата банка при предоставянето на конкретна услуга и евентуално наличие на обвързващи/пакетни продажби и др.“

КЗК ще изиска актуална информация от компетентните държавни органи и съответните браншови организации, информира в.Стандарт. От комисията призовават и обществеността за активно съдействие при предоставянето на всякаква информация и данни във връзка с настоящото производство.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *