Китайските инвеститори игнорираха гръцките проблеми

В САЩ пък частният сектор е разкрил работни места за 110 хил. души през окотмври. Секторът на услугите, както и малките фирми са били най-активни в това отношение. Това обаче едва ли ще повлияе на равнището за безработица в страната.
Преди отварянето на Wall Street се потвърди, че тази вечер председателят на ФЕД Бен Бернанке ще има изказване. Това, което инвеститорите очакват от него е да каже дали наистина банката ще спре със стимулите засега, или може да се очаква продължение на досегашния курс.
След вчерашния срив, днес европейските индекси покачват в началото на сесията. Цените на акциите просто се сринаха през последните два дни. От 6 347 пункта в края на миналата седмица DAX достигна 5 835 пункта вчера или само за 48 часа търговия загуби 8% от пазарната си капитализация. Така че възходящата корекция не е изненада, но предстои да видим доколко трайна ще е тя.
Фокусът вече се измества от решенията на Фед за лихвените нива и паричната политика в САЩ към вота на доверие за гръцкото правителство, който ще бъде гласуван в петък.
Голямата надежда на инвеститорите е, че Папандреу ще загуби и няма да има референдум за гръцкия дълг и членството на страната в еврозоната. Вероятно след 2 години на бавно политическо самоубийство и управляващите социалисти в Атина се надяват на подобна развръзка.
Така в първият час на сесията водещият фондов индекс във Франкфурт се покачва с 1.30%, до 5 910 пункта. Известен негативен ефект оказват данните за безработицата в Германия през октомври, която изненадващо нарасна до 7%, а броят на безработните се увеличи с 10 хил.
В Лондон FTSE 100 е нагоре с 0.50%, до 5 449 пункта, а френският CAC 40 покачва с 1.41%, до 3 112 пункта.
Еврото поскъпва с 0.72%, до 1.3799 долара, подкрепено от възходящата корекция на фондовите пазари. Доларовият индекс на Nasdaq пада с 0.51%, до 76.94.
Петролът сорт Брент, добиван в Северно море вече поскъпва с 0.64%, до 110.24 долара за барел с доставка през декември, подкрепен от поевтиняването на долара.
Това, че апетитът за риск не е много силен в момента, показва поскъпването на златото с 1.30%, до 1 734.30 долара за тройунция.
Спадът на фондовите пазари се пренесе днес и Азия, но страховете са много по-слаби от вчера. За разлика от вторник, доларът вече е под натиск, тъй като американските пари поскъпнаха твърде рязко, което накара много инвеститори да продават валутата.
Причината за силното поскъпване на долара беше редиверсифицирането на портфейлите на големите играчи, след като Атина обяви, че готви референдум за европейския спасителен план. Новината от Гърция предизвика бягство от риск и накара инвеститорите да увеличат доларовите си експозиции в налични средства за сметка на активи като акции и суровини.
Вчера пазарите на акции се сринаха. Индексът на сините чипове в Ню Йорк Dow загуби 2.48%, до 11 658 пункта, технологичният Nasdaq падна с 2.89%, до 2 607 пункта, а широкият S&P 500 намаля с 2.79%, до 1 218 пункта.
Днес доларът поевтинява, а инвеститорите хеджират в злато и йени. В Токио Nikkei 225 пада с 2.04%, до 8 655 пункта. Под най-силен натиск са акциите на банките, които ще загубят много при евентуален фалит на Гърция и финансова криза в еврозоната. Nomura Holdings губи над 4% от пазарната си капитализация.
В Австралия положението е същото. S&P ASX се понижи с 1.07%, до 4 251 пункта, като акциите на Australia & New Zealand Banking Group поевтиняват с над 2%.
Не така обаче стоят нещата в Китай. След като първоначално се поддадоха на бягството от риск, инвеститорите от втората по големина икономика в света, игнорираха гръцките проблеми. В Хонконг Hang Seng преодоля сутрешния спад и е нагоре с 0.24%, до 19 416 пункта. Акциите на китайските банки поскъпват, като Bank of China печели 0.36%, а в същото време, базираната на острова водеща европейска финансова институция HSBC Holdings губи 0.52%. В Шанхай основният фондов индекс CSI 300 е нагоре с 0.31%, до 2 595 пункта.
Днес еврото възстановява част от позициите си срещу американските пари, след рязкото поскъпване на долара от предходните два дни. Единната валута покачва с 0.24%, до 1.3735 EUR/USD. Корекцията е още по-силно видима при доларовият индекс на Nasdaq, който пада с 0.31%, до 77.08. За сега обаче движението на валутните двойки не показва повишаване на апетита за риск, като йената печели 0.31%, до 78.1300 USD/JPY.
Златото получи подкрепа от корекцията на долара и в качеството си на резервен актив поскъпва с 0.77%, до 1 725.20 долара за тройунция.
Цената на петрола остава под натиск, както заради силното покачване на курса на долара от вчера, така и заради опасенията за това как ще се отрази гръцкият казус на европейската икономика, която и без това показва признаци на забавяне. Фючърсите на сорт WTI с доставка през декември поевтиняват с 0.28%, до 91.97 долара за барел.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *