Китайски санкции срещу Северна Корея

Китайските санкции срещу Северна Корея заплашват 60 % от експорта на тоталитарната страна, но въпреки това може и да нямат ефект, пише South China Morning Post.
В китайските ограничения за търговия със Северна Корея влизат основно морските храни, въглищата, стоманата и полезните изкопаеми.

„Продавах по 1,500 килограма севернокорейски миди на ден. Сега почти нищо не идва отвъд границата“, твърди китайски търговец. Той добави, че севернокорейските миди са по-чисти и има голяма търсене за тях на китайски пазар, но предлагането е засегнато от санкциите срещу Пхенян.
През 2016-та година Пхенян печели 190 милиона долара от експорт на морска храна в Китай. Комбинираният експорт на въглища, желязо, олово и морски храни от Северна Корея за Китай се изчислява на почти 1,5 милиарда долара. Това е 60 % от севернокорейския експорт. Сега всичко това е заплашено от санкциите, които Китай прие срещу режима в Пхенян и по-точно търговията с него, заради ядрените и ракетни изпитания на страната.
„Китайската забрана за търговия ще накара Ким да усети напрежение, но може и да го подтикне още повече“, заяви експертът по корейски дела от университета в Джилин Сун Сингдже.
Международният натиск срещу Северна Корея може да принуди Ким Чен-Ун да ускори ядрената програма, за да подсигури оцеляването на режима си, смятат китайски експерти.
„Чувството на еуфория сред режима на Ким е много голямо, в смисъл, че те считат, че творят историята“, заяви директорът на корейската работна група в Харвард Джон Парк.
„Никога страна, която не е велика сила, не е притежавала междуконтинентална балистична ракета“, добави той.
Други експерти считат, че китайските ограничения за търговията със Северна Корея няма да бъдат ефективни.
„Бързото решение на Пекин да забрани севернокорейските въглища, желязо, олово и морска храна нямат за цел да навредят на икономиката на Пхенян, информира economynews.bg. Това е просто жест към Вашингтон“, заяви Хванг Дже-хо, експерт по регионална сигурност от Университета за чуждестранни изследвания Ханкук в Сеул.
Според някои специалисти по международни отношения, китайските санкции ще навредят на Пхенян само в краткосрочен план.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *