Китай има валутни резерви за $3,14 трлн.

Китайските валутни резерви се повишиха през декември за 11-и пореден месец, достигайки най-високо ниво от септември 2016-а година, показват данни на Централната банка на Китай.

В рамките на последния месец на изминалата година валутните резерви се увеличиха с 20,67 млрд. долара до 3,14 трлн. долара, следвайки нарастване с 10,06 млрд. долара през ноември. Това представляват най-високите валутни резерви на Китай от септември 2016-а година насам и техен най-солиден месечен ръст от юли 2017-а година насам.

Трябва да се има предвид, че властите в Пекин затегнаха през миналата година правилата за изнасяне на пари извън страната, което помогна за ограничаване на изтичането на капитали. Подновената стабилност на юана спрямо другите валути, включително американският долар, пък намали необходимостта Централната банка да използва резервите си, за да оказва подкрепа на китайската валута.

През декември юанът се повиши с повече от 1% спрямо долара, като през цялата минала година успя да поскъпне с около 6,8% спрямо долара, заличавайки загубата от 6,5% през 2016-а година и слагайки край на трайната си обезценка през предходните три години.

За цялата минала година валутните резерви на Китай се увеличиха с 129,5 млрд. долара от резерви за 3,011 трлн. долара в края на 2016-а година, като това е техният първи годишен ръст от 2014-а година насам.

Централната банка на страната заяви в своя уебсайт, че ще запази националните валутни резерви и международния платежен баланс „балансиран и стабилен“ през настоящата година, информира economynews.bg.

Резервите на страната спаднаха с близо един трилион долара от техния връх около 3,99 трлн. долара към юни 2014-а година до 2,996 трлн .долара през януари 2017-а година, тъй като Централната банка се стремеше през този период да подкрепи китайския юан и да намали потенциално дестабилизиращите изходящи капиталови потоци. Но от тогава насам резервите се повишиха със 142 млрд. долара.

Стойността на златните резерви са нараснали до 76,47 млрд. долара в края на декември 2017-а година от 75,833 млрд. долара месец по-рано, показват от уебсайта на Китайската централна банка-източник:БНР.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *