Китай и Русия създават нов икономически съюз

Руският президент Владимир Путин и китайският му колега Си Цзинпин подписаха множество споразумения в Москва, включително и заеми на стойност милиарди долари за Русия.

„Китай е нашият стратегически и ключов партньор“, коментира Путин. Официално Си е на посещение в Москва по повод 70-ата годишнина от разгрома на нацистка Германия през Втората световна война. Той е сред 30-те чуждестранни високопоставени гости, които присъстват на честванията в руската столица.

Путин и Си Цзинпин присъстваха на подписването на 32 договора, включително на заем, възлизащ на 300 милиарда рубли /6 милиарда долара/ за изграждането на високоскоростна железопътна магистрала Москва-Казан.

Освен това Китай ще кредитира с 25 милиарда долара руски компании. А двете държави ще създадат инвестиционен фонд на стойност 2 милиарда долара, предназначен за финансиране на проекти от селскостопанския сектор.

Също така Китай и Русия планират зона за свободна търговия между техни ключови селскостопански региони.

Председателят на Управителния съвет на руския газов гигант Газпром Алексей Милер и вицепрезидентът на Китайската национална петролна корпорация Ван Дунзин подписаха споразумение за основните условия за доставка на газ от Русия към Китай по „западния маршрут“. Планираният обем на доставки е до 30 милиарда кубически метра.

Двамата президенти приветстваха подобряващите се отношения между техните държави след разговорите в Кремъл и церемонията по подписване на споразуменията.

По думите на китайския държавен глава разговорите са показали, че Пекин и Москва имат еднакви виждания по много световни проблеми.

Путин и Си подписаха и съвместно заявление за сътрудничество при създаването на Евразийски икономически съюз и икономическия пояс „Пътят на коприната“.

Именно въз основа на този документ ще се изграждат много проекти, като например високоскоростната железопътна магистрала Москва-Казан.

Освен това двете държави подписаха меморандум за избягване на двойно данъчно облагане. Така ако руска компания е взела кредит от китайска банка в Русия, данъкът върху лихвите ще се плаща в Китай. /AP/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *