Китай и Сингапур купуват повече наши стоки в сравнение с Русия

Новините за българския износ през последните месеци не са добри, но май може да се окаже преломен и да пречупи тенденцията на спад. Общо през януари-май 2014 г. наши фирми са продали в чужбина стоки и услуги за 16.4 млрд. лв., което означава свиване с повече от 5% спрямо същия период на предната година. Но в рамките само на май експортът отбелязва ръст – с 5.4 %.

В данните на НСИ за търговските ни партньори се откроява Турция, на която за петте месеца сме продали стоки за над 1.5 млрд. лева. Като изключим страните от ЕС, южната съседка е най-важният пазар за България. Прави впечатление също, че губим позиции в Русия и вече изнасяме за там по-малко (411 млн. лева обем на експорта до м. май), отколкото за Китай (434 млн. лв.) и за малката държава Сингапур (423.6 млн.).

Междувременно Българската стопанска камара обяви, че страната ни се е изкачила с две места и за 2013 г. вече е 63-а в световната ранглиста на износителите за 2013 г. България е №1 на планетата по износ на слънчоглед за миналата година, като държи почти 18% от експорта, показва анализ на БСК. Освен това сме в челната тройка по продажби на тютюневи листа, калцинирана сода и нерафинирана анодна мед. Радващи са също 11-ото място по износ на жито и царевица, 20-ата позиция за медни руди, 22-рата – за износ на ток.

През последните 5 години българските фирми постигат средногодишен ръст на износа от 15%. През същия период световният внос расте с 10% средногодишно, т.е. изместваме други доставчици на глобалните пазари, коментира Веселин Илиев, шеф на „Външноикономическо сътрудничество“ в БСК.

РЕКОРДИ

Както и в предишни години, водещите експортни групи стоки на България за миналата година са горива и мед, електрически и електронни изделия и машини, сочи анализът на камарата. Износът на електроника и електротехника през последните 5 години (2009-2013 г.) бележи средногодишен ръст 15%, докато световният внос расте с 9% за същия период, т.е. страната ни печели пазарен дял. Износът на машини и части за 5 години отбелязва среден ръст 17% при средногодишен ръст на световния внос 8%. Много силен ръст има при житните растения – средно 31% за 5 години, а само за 2013 г. ръстът е 50%. Износът на лекарства също бележи рекорди – съответно 20% скок на експорта ни при 4% увеличение на световния внос. Сравнително бедната на природни ресурси България регистрира забележителен ръст от 55% в износа на руди, шлаки и пепели. По отношение на мястото ни в света на най-предни позиции вече са следните групи стоки: олово и изделия от олово, където заемаме 14-о място сред износителите, следват житните растения – 15-о, маслодайни семена – 16-о, и оръжия и муниции – 18-о място.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *