Китай може да забрани двигателите с вътрешно горене

Битката за спасяване на двигателя с вътрешно горене може да се окаже обречена, ако китайското правителство реши да забрани автомобилите с бензинови и дизелови двигатели. По информация на Bloomberg такава мярка се обсъжда в момента.

Няколко други страни, като Норвегия, Франция и Великобритания, вече обявиха планове да въведат такива забрани след 2035-2040 година. Присъединяването към тях на най-големия автомобилен пазар в света вече окончателно ще наклони везните към електромобилите.

Правителството в Пекин работи съвместно с други регулатори върху времева рамка, в която да забрани производството и продажбите на двигатели с вътрешно горене, потвърди Ксин Гуобин, заместник-министър на промишлеността и информационните технологии.

Анализатори виждат в тази мярка и шанс китайската автомобилна индустрия да осъществи глобална експанзия. Китай е най-големият пазар на електромобили в момента и най-големият им производител, информира investor.bg.

Множество компании – и китайски, и чуждестранни – се готвят да се възползват от евентуалната забрана. Honda обяви, че догодина ще представи нов, изцяло електрически модел специално за китайския пазар. През декември е дебютът на ES8 – електрическия кросоувър на компанията Nio на мултимилиардера Уилям Ли.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *