Китай поема курс срещу протекционизма на Европа и Съединените щати

Китай ще предложи съвместна инициатива за съживяване на слабия световен икономически растеж при следващата среща на лидерите на Г-20 на фона на засилващия се протекционизъм в САЩ и Европа. Това съобщават високопоставени китайски служители. На среща с журналисти китайски дипломат с висок ранг недвусмислено посочи, че голямата азиатска страна желае на 4 и 5 септември, когато е срещата на Г-20, да не се слагат на масатата никакви политически теми, например за болезнените теми като териториялните спорове между съседите в Южнокитайско море.

Очакваната среща в източния китайски град Ханчжоу ще се състои на общата картина на нехарактерното  слабо икономическо възстановяване, което засилва в САЩ и Европа популярността на политическите движения, които настояват за защита на местните производства и се обявяват против хегемонията на големите икономики.

Подробностите по пекинското предложение все още се уточняват, но ще включват реформи, целящи заздравяване на световната финансова система и насърчаване на технологичните иновации, посочиха китайски представители, занимаващи се с външна политика и финанси. Те не дадоха сигнали, че предложението може да включва икономически стимули. Някои инвеститори очакваха такива мерки, но участници в предишните две срещи на Г-20 тази година отбелязаха, че моментът не е подходящ, тъй като различните икономики се сблъскват с различни трудности и трябва да се вземат мерки, които съответстват на специфичните им нужди.

Предложението ще постави акцент върху „интегриращия растеж“, за да се разпространят икономическите ползи повсеместно и да се подкрепи свободната търговия, заяви заместник-финансовият министър Чжу Гуангяо.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *