Китай скочи срещу антидъмпинговите мерки на ЕС

Китай изрази остър протест срещу въведените от ЕС нови антидъмпингови мерки за някои негови продукти от стомана.Тези мерки бяха определени от китайската страна като несправедливи и необмислени, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Китай поставя под огромно съмнение законността на решението на Европейската комисия“, заявява в комюнике представителят на китайското министерство на търговията Ван Хъцзюн.
Европейската комисия обяви вчера компенсаторни мерки за китайските продукти, които според нея са облагодетелствани от държавни субсидии, възпрепятстващи свободната конкуренция.
Митата, с които се облага горещо валцуваната стомана от Китай, използвана в корабостроенето, газовите бутилки и други съдове под налягане, могат да достигнат 35,9 процента, се посочва в комюнике.
Разследване, започнато от ЕК през май 2016 година, доказа, че „китайската промишленост“ се ползва с „преференциални кредити“ и „възстановяване на данъци“, които й позволяват да поддържа „изкуствено занижени цени“ на износните пазари.
Пекин обаче отвърна, че мярката на комисията се дължи на неразбиране на системата за финансови заеми и развитието на търговията в Китай. В Комюникето на китайското търговско ведомство е посочено, че Европейската комисия игнорира факта, че износът на стомана от Китай за Европа определено е намалял през 2016 година.
Ван изтъква, че Пекин не само не е субсидирал износа на стомана, но освен това е взел мерки да го контролира.
Производството на стомана, отчитащо свръхколичества в световен мащаб, се следи с особено внимание от Европейския съюз, който вече е взел над 40 мерки за защита на търговията, последната от които бе въведена в началото на април.
ЕС има редица търговски спорове с Китай, който е вторият му търговски партньор след САЩ. Иначе САЩ и Китай продължават да бъдат двата основни търговски партньора на Европейския съюз и през миналата 2016 г. Това сочат последните данни за търговията на съюза, публикувани от Евростат. Търговията на ЕС със САЩ възлиза на 610 млрд. евро от общата търговия на стоки на ЕС, а с Китай – на 515 млрд. евро.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *