Клинтън/ови/ отчетоха доходите за 2015-та, печелят от хонорари, консултации, лекции

Семейството Бил и Хилъри Клинтън са спечелили общо 10,6 млн. долара миналата година и са платили около 43 процента данъци върху дохода си.Това сочи тяхната лична данъчна декларация за 2015 г., публикувана гордо от предизборния щаб на кандидатката за президент на САЩ от Демократическата партия. Според информацията от БТА
над половината от дохода на семейството са дошли от хонорари за лекции, беседи и консултантски услуги на Бил Клинтън през годината – общо 6,8 млн. долара, но значителна част – 3 млн., идва от договор с издател за книга на съпругата му. Тя също е спечелила 1,4 млн. от лекции и беседи.
От данъчната декларация става ясно също така, че двамата са дарили 9,8 на сто от дохода си за благотворителни цели. Те са внесли във федералния бюджет 3,6 млн. долара данъци. Остатъкът до 43 на сто са допълнителни данъци върху дохода за щата Ню Йорк.
За сравнение, доходите на Бил и Хилари Клинтън са значително по-малко, отколкото за 2014 г., когато те са спечелили 28 млн. долара. Двамата редовно оповестяват данъчните си декларации от 1977 г.
Кандидатът за вицепрезидент в тандема на Клинтън, сенаторът Тим Кейн, и съпругата му Ан Холтън, също представиха данни за данъците, които са платили през последните 10 години.  През миналата година те са внесли данъци във федералния бюджет по ставка от 20,3 на сто. Двамата също са дали за благотворителни цели 7,5 на сто от доходите си.
Хилари Клинтън настоя и нейният опонент в битката за Белия дом, републиканецът Доналд Тръмп, също да оповести публично своите данъчни декларации. Той отговори, че одит от федералните данъчни власти не му позволява да направи това сега, но обеща да го стори, когато финансовата проверка приключи.
Кандидат-президентите в САЩ не са длъжни да оповестяват публично данъчните си декларации, но номинираните за Белия дом правят това вече от над 40 години в съответствие с утвърдила се традиция за прозрачност.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *