Клубът на богатите очаква нова дългова криза

Очертава се тежка година за правителствата, които и сега се борят да получават финансиране от пазара предвид несигурността в световната икономика и ситуацията в еврозоната. ОИСР твърди, че финансовият стрес вероятно ще продължи и непредвидимите пазари, овладени от „животински нагони“, ще заплашат стабилността на много правителства.
Ханс Блумщайн, който ръководи отдела по публичен дълг на ОИСР, твърди: понякога пазарът отразява ситуацията, но понякога животински нагони доминират пазарната динамика, те повишават лихвите на суверенния дълг и така заплашват устойчивостта.
Според ОИСР – група от 34 индустриални страни, наричана още „клуб на богатите“, брутните нужди от финансиране на страните в клуба през 2011 г. възлиза на 10.4 трилиона долара. През 2012 г. брутното финансиране ще възлезе на 10.5 трилиона. Спрямо 2007 г. увеличението на новия брутен дълг е с 1 трлн. долара, а спрямо 2005 г. е почти двойно.
През 2009 и 2010 г. равнищата на брутния нов дълг на страните от ОИСР бяха по-високи, но сега рисковете са се увеличили, тъй като цената на кредита се покачва, а пазарите са непредвидими.
В предвидимо бъдеще много страни от ОИСР ще срещнат „големи затруднения“ да набират достатъчно средства от частните пазари, като рефинансирането е изложено на голям риск. Стабилността на много правителства – Испания и Италия в това число, е под въпрос, считат авторите на доклада.
Заради трудностите за рефинансиране на дълга, все повече страни могат да се обърнат към Европейската централна банка или да търсят помощ от Международния валутен фонд и други международни институции, както вече направиха Гърция, Ирландия и Португалия.
Още нещо негативно, сега дялът на краткосрочното финансиране е 44% от всичкото, което е много повече от времето преди глобалната финансова криза от 2007 г. Според експертите това означава, че правителствата ще трябва да търсят рефинансиране едва ли не всеки месец, което вещае допълнителна нестабилност на публичните финанси.
Освен Италия и Испания, статусът на безрискови страни ще загубят вероятно и Австрия и Франция – ще научим по-късно през месеца от този регулярен доклад.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *