КНСБ отхвърли изравняването на пенсионната възраст между мъжете и жените

Той коментира изказване на министъра  на труда и социалната политика Тотю Младенов във връзка с препоръка на Европейската комисия за уеднаквяване на пенсионната възраст между двата пола от 2020 година.
Димитров каза не без ирония, че ЕК няма компетенциите да задължава държавите членки да повишават възрастта за пенсиониране. По думите му в препоръките на Брюксел се казва, че правителствата могат да помислят за съобразяване на пенсионната възраст с продължителността на живота. Според президента на КНСБ явно Младенов няма подобна  способност и  тази мярка у нас би довела до намаляване на възрастта за пенсиониране, поради по-малката продължителност на живота в сравнение със Западна Европа. Този въпрос изобщо не е поставян за обсъждане между социалните партньори. Не може да става и дума за нови промени в споразумението между тях, каза още Димитров.
В бюджета за тази година трябва да се намерят резерви за повишението поне на най-ниските възнаграждения в сектори като държавната администрация, средното и висшето образование, болниците, музеите, смята президентът на КНСБ. По думите му през 2013 година работните заплати трябва да нараснат с 10 процента.  Агенцията за социално подпомагане (АСП) е само един от примерите на изключително ниско заплащане със средна заплата между 420 и 460 лева, каза Димитров. По-рано от синдиката „Подкрепа“ вече обявиха, че социалните работници техни членове ще спрат работа за един час  в петък, 18 май, от 11 до 12 часа.
От синдикалната организация „Култура“ към КНСБ съобщиха, че заплатите на служителите в музеите не са вдигани от 2005 година. Поради това музейните служители в страната организират символичен протест на 18 май – Деня на музеите.  Заплатите на младите специалисти в музеите са 340 лева, а тези с по-дълъг трудов стаж получават между 420 и 460 лева. Общо в музеите в страната работят 2300 души, от които 900 са с висше образование. Екскурзоводите в националните музеи, които владеят два западни езика получават месечно между 380 и 440 лева. Всяка година от Министерството на културата обещават повишаване на заплатите, но това не се случва, заявиха от синдиката, визирайки периода, прец който  министър е Рашидов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *