Кога индивидуалните инвеститори ще търгуват на БФБ без такси

Всички индивидуални инвеститори ще могат да закупят или продадат акции на Българската фондова борса (БФБ) без да плащат такси и комисионни. Това ще може да стане в „Деня за акции”, който се организира за трета поредна година от фондовата борса и Централния депозитар и ще се състои на 16 март, съобщиха от БФБ.

Специалната възможност ще важи при до 15 изпълнени поръчки на физическо лице с не повече от 2000 лв. на единична изпълнена поръчка.

„Денят за акции“ има за цел да стимулира активното участие на индивидуалните инвеститори на капиталовия пазар, да подобри инвестиционната култура и увеличи знанието за капиталовите инструменти в България.

„Индивидуалните инвеститори ще имат все по-значима роля в дългосрочен план за финансирането на икономиката както на Европа, така и на България. 17 % от европейските домакинства инвестират в акции, като за сравнение процентът на тези, които влагат в депозити е 35%, а в застраховки и пенсионни фондове е 32%“, коментира Георги Български, член на Съвета на директорите на БФБ-София.

Според него потенциалът за увеличение на вложенията в акции в страната ни е голям, поради което е много важно да се привлече интереса към този капиталов инструмент, информира monitor.bg.

По думите на Васил Големански, изпълнителен директор на БФБ-София и Централен депозитар работата за подобряването на финансовото знание и инвестиционната култура в страната ни, е процес, който изисква системни и целенасочени усилия.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *