Кога ще премине кризата с газа

„Търговията е замряла, чака се нормализиране на пазарите. Това ще стане скоро. Същественото намаление на цените на природния газ можем да очакваме през май-юни 2022 година, но реализацията на пазара като обеми и цени – от 1 октомври сме в новата газова година… Излизането от кризата ще стане от само себе си, защото влизаме в друг период, който има нормално заявени количества“. Това коментира пред БНР енергийният експерт Васко Начев. И допълни:

ДОСТАВКА НА ПРИРОДЕН ГАЗ ЗА НУЖДИТЕ НА ДПБ СЕВЛИЕВО“ | ДПБ Севлиево

„За зимния период компаниите и потребителите са направили заявки за зимния период, тоест, няма откъде да дойдат допълнителни изненади, ако зимата не е прекалено сурова. Нещата бързо ще се нормализират, тъй като борсите ще добият по-голяма ликвидност“, информира economynews.bg.

В предаването „Нещо повече“ Начев посочи, че проблемът от страна на Европейската комисия е в сбърканите политики, които са от последните 5 години, плюс пандемията: „И никой не посмя да заявява сериозни количества за следващата газова година. Оттук дойдоха разминаванията на пазара. Когато консуматорите потърсиха по-големи количества, от „Газпром“ използваха момента“. Той подчерта, че „Северен поток 2“ е политически проект и газопроводът не е решаващ за газовите пазари в Европа.

Пазарът на природен газ – старите навици умират трудно - Money.bg

„Хаосът в Европа е тотален, предлагат се палиативни мерки, като причината е в това, че Европейската комисия не иска да си признае, че е сбъркала. Затова виждаме неадекватни мерки в повечето от случаите“.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *