Кои са най-добрите и най-лошите пенсионни системи в света

Нидерландия и Дания затвърждават водещите си места като страните с най-добри пенсионни системи в света, показва ново глобално проучване за Международния пенсионен индекс на института към едноименната компания за човешки ресурси Mercer CFA.

НОИ: Основната пенсия ще е с 20% по-ниска в края на 2021 г. - Животът

Резултатите на над половината от страните (20) от общо 39 включени се понижават на фона на коронавирусната пандемия. Световната рецесия е довела до намаляване на вноските за пенсии, понижаване на инвестиционната възвръщаемост и до по-висок държавен дълг в повечето държави, посочва Bloomberg, информира pariteni.bg.

България не е включена в проучването.

„Неминуемо това ще се отрази на бъдещите пенсии, което означава, че някои хора ще трябва да работят по-дълго, а други ще трябва да се примирят с по-нисък стандарт на живот по време на пенсия“, посочва Дейвид Кнокс, автор на доклада и старши партньор в Mercer.

„Всъщност ще трябва да разчитаме все повече на себе си с частни осигуровки“, допълва той.

По думите на Кнокс пенсионни системи като тези в Австрия и Италия, които не са успели да натрупат стабилно количество частни средства, е по-вероятно да се окажат под нарастващ натиск. Двете страни се нареждат съответно на 28-о и 29-о място.

istock
istock

В допитването Япония е на 32-о място, като оценката й показва „значителни слабости и/или пропуски, които трябва да бъдат адресирани“. Ключова препоръка е увеличаването на пенсионната възраст, тъй като продължителността на живот в страната не спира да расте. На последните две места застават Тайланд и Аржентина, където трябва да бъде увеличена подкрепата за най-бедните и да се подобри управлението на частните пенсионни фондове, се казва в доклада.

Класирането, което се основава на над 50 показателя, оценява това дали дадена система води до подобряване на финансовото състояние на своите пенсионери, дали е устойчива, както и дали се ползва с доверието на обществото.

САЩ са на 18-о място. Пенсионната система в страната има добри черти, но също така „има големи рискове и/или недостатъци, които трябва да бъдат адресирани“, се казва в доклада.

В поставената на първо място Нидерландия най-голяма част от работещите се радват на пенсионни планове, базирани на средните им приходи през годините на активна работа и на универсална държавна пенсия. Това означава, че даден служител получава  80% от приходите си преди пенсиониране, след като спре да работи, показват данни на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

iStock
iStock

За сравнение във Великобритания и Япония тези проценти са съответно 28% и 37%.

Допълнителна причина за тревога тази година е и решението на някои правителства по света – като Австралия и Чили – да разрешат на работещите да използват пенсионните спестявания по-рано.

„Въпреки че тези мерки облекчават краткосрочната финансова тежест на гражданите, те компрометират спестяванията за бъдещето“, посочва Джанет Ли, ръководител на звеното за благосъстояние в Азия на Mercer.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *