Кои са най-добрите страни за отглеждане на деца

В съвременния глобален и свързан свят хората имат привилегията да избират къде да живеят. Освен от заплащането и кариерните възможности, изборът им до голяма степен зависи от фактори като социална среда, здравеопазване, възможности за добро образование на децата им и т.н.Кои са най-добрите страни за отглеждане на деца.

Резултат с изображение за „родители и деца“

Скандинавските държави винаги са се ползвали с добро име по тези показатели. Тези страни са характерни със своята организираност, спокойна и хармонична атмосфера и висока обществена солидарност, а жителите им редовно са обявявани за най-щастливите хора в света.Кои са най-добрите страни за отглеждане на деца.

Независимо дали смятате да се установите, за да създадете семейство, или вече имате деца – Норвегия е много подходящо място. Именно тя предлага най-добрата среда за отглеждане на следващото поколение, показва ново проучване, наречено „Бъдеще за децата в света?“.

Резултат с изображение за „родители и деца“

Скандинавската страна е на върха в тази област, изпреварвайки Южна Корея (2-ра), Холандия (3-та), Франция (4-та) и Република Ирландия (5-та) по редица показатели, свързани с благосъстоянието на децата, показва докладът, публикуван от престижното медицинско списание The Lancet. Те включват области като здравеопазване, образование и хранене.

Резултат с изображение за „родители и деца“

Водещите държави в проучването, сред които са и някои от най-богатите страни в света, разполагат с отлични системи за стимулиране на детското развитие, като превъзходни училища, болници и политики за опазване на околната среда. Сред тях са Дания (6-а), Япония (7-а), Исландия (9-а), Люксембург (11-а), Швеция (13-а) и Швейцария (15-а).

Най-силната икономика в света – САЩ се класира едва на 39-о място сред 180 държави, малко преди Китай (43-о място) и Куба (46-о), пише CNBC.

Интересно е, че България заема 45-о място в класацията, само няколко места след САЩ и изпреварвайки съседните Сърбия (48-а), Турция (60-а) и Румъния (80-а). Сред страните от региона пред нас са Македония (40-а), Босна (38-а), Черна гора (34-а). Най-високо класирани от региона са Хърватия (28-а) и Словения (25-а).

Резултат с изображение за „родители и деца“

На последните места очаквано са африкански държави с дълбоки социално-икономически проблеми – Сомалия (178-о място), Чад (179-а) и Централноафриканската република (180-а).

Въпреки това Световната здравна организация, което е сред 40-те детски и здравни организации, които са съавтори на доклада, заяви, че никоя страна не прави достатъчно, за да подкрепи следващото поколение, информира Expert.bg.

„Този доклад показва, че хората, които вземат решения по света, прекалено често се провалят (в политиките) спрямо днешните деца и младежи: не успяват да защитят здравето им, не успяват да защитят правата им и не успяват да защитят тяхната планета“, посочва генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус.

Резултат с изображение за „родители и деца“

Той призова държавите да инвестират в здравето и развитието на децата, да отговарят на нуждите им, да защитават правата им и да изграждат подходящо бъдеще за тях.

Според проучването близо 2,3 млрд. деца и възрастни на планетата са с наднормено тегло, а над 150 млн. деца имат забавен растеж. Експертите предупреждават и за заплахите пред най-младото поколение.

„От климатичната криза до затлъстяването и вредния търговски маркетинг децата по света трябва да се изправят срещу заплахи, които бяха немислими само преди няколко поколения“, добави Хенриета Форе, изпълнителен директор на УНИЦЕФ, информира Expert.bg.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *