Кои са най-добрите туристически дестинации в Европа за 2020 година

Повече от 600 000 туристи определиха най-добрите европейски дестинации за 2020 година в 8-та анкета на специализираната туристическа платформа europeanbestdestinations.com. От 2009 г. насам класацията на 15-те най-добри европейски дестинации популяризират културата и туризма в Европа пред милиони пътешественици, но и туристически специалисти и медии.Кои са най-добрите туристически дестинации в Европа за 2020 година.

Снимки: Pixabay и Wikimedia

Пътуващите все повече се доверяват на тези класации. Това са туристи от САЩ, Великобритания, Германия, Австрия, Швейцария, Ирландия, Тайван, Малайзия, Китай, Южна Африка … всички те търсят най-добрите дестинации за своята почивка в Европа.

Класациите влияят и на самите туристически центрове и градове със значителен ръст на туристите, особено за победителите. Със 17% ръст на туризма се отчита Порто, лидер за 2017 г.; +13% за Бордо, награден през 2015 г.; + 25% за Задар, награден през 2016 г.; + 41% за Загреб, европейският най-добър коледен пазар през 2016, 2017 и 2018 г.; + 18% за Будапеща , на която туистите присъдиха титлата за най-добре европейска дестинация през 2019, както и десетки милиони медийни публикации и предавания.Кои са най-добрите туристически дестинации в Европа за 2020 година.

Резултат с изображение за „порто португалия“

Както всяка година, конкуренцията беше ожесточена, тъй като гласуването продължи само 21 дни – от 15 януари до 5 февруари, за да бъде направена класацията за най-добрите дестинации в Европа за 2020 година.

Ето и някои важни числа:

В осмото издание на конкурса са гласували рекорден брой потребители (644 414 гласа) от 179 държави; Победителят тази година е дестинация, събрала най-много гласове от създаването на този конкурс през 2009 г. (179 723 гласа). Предишният рекорд беше на Порто през 2017 г. (138 116 гласа); градът, който се класира на първо място, спечели със 17.8% от гласовете на собствената си държава и 82.2% от гласовете от целия свят.

Първият пътешественик за това издание е гласувал в 00.00.12 сек на 15 януари за Виена, последният на 5 февруари по обяд за Атина.

38.12% от гласоподавателите идват директно от социалните мрежи, като най-масово е участието от Instagram, следвани от потребители на Weibo и а Bilibili. Предимството на социалните мрежи е, че позволяват на потребителите да преценят свето предпочитание, благодарение на снимките за съответните дестинации, които лесно откриват в мрежата.

15-те най-предпочитани дестинации за 2020 г. ще бъдат популяризирани пред милиони туристи чрез най-посещавания уебсайт, посветен на туризма в Европа, достигащ до повече от 6 милиона потребители. За първи път тази година те ще бъдат промотирани и на азиатския пазар.

Петте най-добри дестинации за 2020 година:

5. Кашкайш, Португалия (34 263 гласа)

Една от най-красивите и престижни крайбрежни дестинации в Европа, Кашкайш може да се похвали с перфектно местоположение, само на две крачки от столицата и международното летище и други забележителни места като историческия Синтра (защитен исторически обект на ЮНЕСКО), курортното градче Ерисейра (Световен център за сърфиране) и Националния дворец в Мафра (португалският Версай).

Със своя мек целогодишен климат „Португалската Ривиера“ предлага изненадващо разнообразие от пейзажи и атракции – от свободно време до бизнес, голф, слънце, морски и водни спортове, градът просто има всичко и предлага ново определение на концепциите за туризъм, базиран на екология и активен отдих.

4. Виена, Австрия (52 621 гласа)

Виена, заедно с Виена е с Париж, Рим, Брюж и Прага, е една от европейските столици на любовта. Перфектна дестинация и за семейства, тъй като е един от най-безопасните градове в Европа. В австрийската столица се съчетава историята с гастрономията, виното, специалните пазари, шикозните ресторанти и модерни барове, но и увеселителни паркове за млади и стари.

Не забравяйте да се качите на една от най-красивите и големи виенски колела в Европа и послушайте „Синият Дунав“ на Йохан Щраус, след което може да направите предложението си за брак или да се почерпите след обиколката на най-голямата забележителност двореца Шьонбрун и да научите как да приготвите известния виенски „ябълков щрудел“.

3. Тбилиси, Грузия (86 627 гласа)

За столицата на Грузия ефектът „уау“ е гарантиран, защото Тбилиси е идеалната дестинация за любителите на културата, на разнообразието, на архитектурата, но и на гастрономията – пълна смесица между старото и новото, автентичното и иновативното. Грузинската столица е зашеметяваща през пролетта, когато природата се събужда, през лятото, когато всички зрее, и през зимата със своите разнообразни коледни украси и новогодишни базари.

Великолепните хаусмански сгради от началото на миналия век се смесват със сгради от Средновековието, но може да се видят и неокласически, съветски или изключително модерни сгради. Тбилиси уважава миналото си и се насочва към бъдещето, младостта и предизвикателствата на утрешния ден. Не забравяйте да се изкачите до върха на Тбилиси и да се полюбувате на статуята на Картлис Деда (майката на Грузия и покровителка на града), да преминете през пешеходния моста на мира, да посетите църквата Метехи, а защо не и термалните бани, новия театър и увеселителния парк Мтацминда за млади и стари.

2. Атина, Гърция (104 639 гласа)

Традицията среща съвременността в музеите и магазините, ресторантите и баровете в Атина. Наред с Рим, гръцката столица е люлката на нашите цивилизации, един невероятно динамичен, жив, искрящ музей на открито, без усилие обединява миналото с настоящето. Град на парадокси и големи контрасти, в страната, в която първо са измисли гостоприемството и щедростта към хората, които са далеч от дома си. И да не забравите да посетите Акропола…

Интелектуален маяк на древния свят с ефектни средиземноморски пейзажи, Атина е изискан космополитен хъб с вкусни гастрономически изкушения, наелектризиращ нощен живот, творчески вибрации и пъстра арт сцена.

1. Колмар, Франция (179 723 гласа)

Победителят за 2020 година получава заслужена награда от туристите. Със световна слава тази дестинация има всичко: тя е столица на вината в областта Елзас и безспорния си винен туризъм. Колмар стои на първо място на подиума на най-добрата европейска дестинация: заслужена награда. Може да шофирате по винения маршрут и да посетите някои винарски имения или просто да се разходите сред лозята. Освен това е перфектна дестинация за любителите, любителите на историята, хранителите, любителите на музиката и културата.

Колмар може да се посещава през цялата година. Градът е особено вълшебен по време на Коледа: с прочутия ме коледен пазар и невероятната коледна украса. Тази дестинация си струва и през пролетта със своите пазари и многобройни културни събития като фестивала „Култура и музика“. Ами лятото и есента? Тези сезони са идеални за разходка с туристически автобус в околностите и близките села, идеални за разходка със семейството и приятелите.

Знаете ли, че Колмар е най-слънчевият град във Франция с 300 слънчеви дни в годината?

Ето и останалите 10 дестинации на 2020 година:

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *