Кои са най-иновативните градове на света

Десетки градове по света разбиват границите на индустрията, дизайна и градоустройството и предлагат разчупен подход към използването на ресурсите, към архитектурните решения, инфраструктурата, свързаността и комуникацията с обитателите си.

В тази класация бихме могли да поставим поне 20-25 столици и не само. Ще се ограничим обаче до 5-те най-иновативни градове и ще се мотивираме защо те се изкачват на предните позиции.

Естествено, безспорни лидери като Ню Йорк, Чикаго, Токио, Лондон, Париж, Амстердам, Копенхаген и Стокхолм са известни със своите проекти и едва ли ще изненадат някого с напредъка си, но пък тези, които са заели първите 5 места в нашата класация са именно градовете, които наваксват с огромни темпове и са на път да догонят лидерите в това отношение.

Ето как ги подредихме:

5. Меделин, Колумбия, който някога е бил едно от най-опасните места на света, но сега градът е в етап на градско възраждане. Умно градско планиране, включващо използването на кабини и ескалатори, които намаляват няколко часовите пътувания в пъти. Вече е въведена и система за споделяне на велосипеди, като това е едва началото. Разработват се едновременно и няколко проекта по енергийната ефективност на града. Въпреки, че все още не може да се нарече “умен град”, развитието му подсказва, че скоро ще е в компанията на най-развитите технологични центрове.


5. Меделин, Колумбия

4. Ванкувър, Канада си е поставил за задача да стане най-зеленият град в света до 2020 г., което вече е довело до намаление с 20% на потреблението на вода и 41% от хората се придвижват с велосипед. В града процъфтяват и стартъпите, които работят по идеи от концепцията за “умен град” и въпреки, че според статистиката под 20% от тези идеи ще станат реалност, все пак мегаполисът е залят от предложения и реализацията им ще доведе до неговото обновление и технологичен напредък, информира manifesto.bg. Работи се във всички посоки за един “умен град” и е сигурно, че в него ще бъдат въведени много проекти и по отношение на инфраструктура, и на градския транспорт, осветление, енергийно потребление и т.н.

4. Ванкувър, Канада

3. Мюнхен, Германия има за цел да стане напълно енергийно независим до 2025 г. и вече е изпълнил 37% от целта. За да попадне толкова напред в тази класация обаче градът се отличи най-вече с иновативния проект за умна инфраструктура и 3D градски модели („Smart District Data Infrastructure – Intelligent 3D City Models“), разработен от Техническия Университет в Мюнхен. Този проект спечели отличия в конкурса „Landmarks in the Land of Ideas“ в конкуренция със 100 други идеи.

3. Мюнхен

2. Сеул, Южна Корея е на път да се превърне в един от най-добрите „интелигентни“ градове в света. Например с въвеждането на GPS система на 25 000 таксита в града, която предоставя информация за трафика в реално време. Метро мрежата на града също е силно развита и технологично напреднага, за да посрещне и обслужи над 200 милиона пътници годишно.

2. Сеул, Южна Корея

1. Хонг Конг е безспорно най-вертикално развиващият се град в света. Финансовия център на Азия притежава 1268 небостъргачи, над два пъти повече от всеки друг град. Но има и още. Правителството обяви, че е готово да въведе пилотно цели три поректа от концепцията “умен град”. Единият от тях е базиран на софтеур, който събира данни и контролира изразходването на енергия в целия мегаполис. Вторият има за цел да въведе “чистата енергия” в потреблението, така че тя да достигне дял от над 20 на сто. Третият е свързан с “умното” паркиране. Тестовият период и за трите проекта ще е до края на 2017 година преди да бъдат окончателно одобрени и въведени.

1. Хонг Конг

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *