Кои са най-престижните висши бизнес училища в света

От QS Quacquarelli Symonds, специализирана консултантска компания в областта на висшето образование и бизнес обучението с над 250 сътрудници на 5 континента, говорещи над 25 езика., публикуваха годишното си проучване за MBA програмите (Global MBA Ranking) за 2019, в който влязоха 251 най-добри висши бизнес училища в света. Кои са най-престижните висши бизнес училища в света.

Резултат с изображение за Харвардския университет.

Програмите MBA (Master of Business Administration – магистърска програма в областта на бизнеса) са оценявани от гледна точка и на заетостта, нивото на предприемачивост, както и възнагражденията на завършилите, информира infostock.bg.

Ето и 15-те най-добри висши бизнес училища в света, според класацията на QS Quacquarelli Symonds, в които си струва да се получи MBA образование:

15. Бизнес училището „Стивън Рос“ към Мичиганския държавен университет. Местоположение: Ан Арбър, Мичиган, САЩ; Разходите за обучение: от $100 хиляди до $149 хиляди; Заплата на завършилите: от $120 хиляди до $129 хиляди. Университетът в Мичиган е държавен и е един от водещите академични и изследователски центрове в САЩ, намира се в Ан Арбър, щата Мичиган. Основан е през 1817 г. в Детройт, но двадесет години по-късно (през 1837 г.) е преместен в Ан Арбър. Университетът в Мичиган е най-старият университет в страната, част от така наречената „Бръшлянова лига“. По последни данни броят на живите завършили университета в Мичиган е повече от 460 хиляди – това е една от най-големите бройки сред университетите в света.

14. Училище по мениджмънт „Келог“, част от Ceвepoзaпaдния yнивepcитeт. Местоположение: Ейвънстон, Илинойс, САЩ; Разходите за обучение: от $100 хиляди до $149 хиляди; Заплата на завършилите: от $120 хиляди до $129 хиляди. Висшето училище е открито в началото на 90-те година на миналия век и носи името на един от най-големите си дарители.

13. Бизнес училище ESADE към частния университет в Барселона „Рамон Лула“, Испания. Разходите за обучение: от $70 хиляди до $79 хиляди; Заплата на завършилите: от $90 хиляди до $99 хиляди. ESADE предлага на студентите обучение на два езика – английски и испански, и три вида програми за обучение – 12, 15 или 18 месеца.

12. Бизнес училище „Саид“, Оксфорд, Великобритания. Разходите за обучение: от $70 хиляди до $79 хиляди. Заплата на завършилите: от $70 000 до $89 000. Училището носи името на Уафик Саид, който е дарил 20 милиона паунда за финансиране на сградата на училището, което е основана през 1996 г. и бързо се утвърждава като едно от най-добрите в Европа. Висшето бизнес училище предлага бакалавърска степен, MBA и докторски програми. Самият Оксфордски университет, с който си партнира бизнес училището, подпомага студентите на „Саид“, които могат да ползват студентските общежития, храната в студентските столове, да участват в спортните мероприятия и други социални и културни събития на територията или организирани от Оксфордския университет.

11. Висше училище по мениджмънт „Андерсън“, част от Калифорнийския университет. Местоположение: Лос Анежилис, щата Калифорния, САЩ; Разходите за обучение: от $100 хиляди до $149 хиляди; Заплата на завършилите: от $110 хиляди до $119 хиляди. За отбелязване е, че голяма част (28.3%) през 2014 година са получили работа в областта на технологиите, като са постъпили на работа в Google.

10. Колумбийско бизнес училище, към Колумбийския университет в Ню Йорк. Разходите за обучение: от $100 хиляди до $149 хиляди. Заплата на завършилите: от $120 хиляди до $129 хиляди. Колумбийският е един от най-авторитетните университети в света. Сред завършилите има такива известни личности като Уорън Бъфет.

9. Висше бизнес училище „Бута“, Чикаго, САЩ, носи името на най-големия дарител. Разходите за обучение: от $100 хиляди до $149 хиляди; Заплата на завършилите: от $120 хиляди до $129 хиляди. Петте топ компании на САЩ – McKinsey & Co., Boston Consulting Group, Bain & Co., Amazon и Bank of America, подписват договори със завършващи училището студенти. Много негови възпитаници работят на „Уолстрийт“. Бизнес училището е част университета в Чикаго, известно с високото си образование, силни програми в областта на финансите и икономиката и високо ценени дипломи, които отварят вратите дори на трудно достъпни за млади хора инвестиционни банки и консултантски компании.

8. Международно бизнес училище „Институто де Eмпреса“ (IE) в Мадрид, Испания. Цената на обучението: от $80 хиляди до $89 хиляди; Заплата на завършилите: от $90 хиляди до $99 хиляди. Училището е основано през 1973 г. като Instituto de Empresa Business School от предприемачи, продължава да подкрепя предприемачески традиции, и в него годишно се обучават около 1900 студенти. Повече от 10% от студентите започват нови проекти след завършване на училището. Специалните MBA програми са 53 и продължават 13 месеца – от ноември до декември следващата година или от март до април следващата година. Обучението е възможно на английски и испански език.

7. HEC, Париж. Местоположение: столицата на Франция. Разходите за обучение: от $70 хиляди до $79 хиляди. Заплата на завършилите: от $110 хиляди до $119 хиляди. HEC Paris се наложи като едно от най-престижните училища в Европа, към което се стремят много млади хора. Завършилите обаче си намират бързо работа и включват предварителни договори с големи компании като Best Buy, Havas, Michelin, L’Oréal и други от класац;ията на Fortune Global 500.

6. INSEAD – френско бизнес училище с изследователки институт с бази във Франция, Азия (Сингапур) и Близкия Изток (Абу Даби). Разходите за обучение: от $100 хиляди до $149 хиляди. Заплата на завършилите: от $100 хиляди до $109 хиляди. Изследователският център се намира в Израел. Училището предлага постоянна програма за магистърска степен по бизнес администрация (MBA), докторска степен по магистърска степен по мениджмънт и други програми MBA програми. INSEAD често се нарича Европейският Харвард и е сред най-добрите висши бизнес училища не само в Европа, но и в света, заемащо постоянно високите позиции в различните рейтинги. В трите бази на INSEAD ежегодно постъпват около хиляда студенти, но това не означава, че е лесно да се влезе в INSEAD: просто училището има ресурси и кампуси в три различни части на света, което позволява да се обучават толкова много студенти по различни бизнес програми. Има краткосрочни MBA програми в INSEAD, които продължават 10 или 12 месеца, ако кандидатът желае да премине и летен стаж. И други бизнес училища предлагат краткосрочни MBA програми, но обучението по краткосрочните програми на INSEAD пести време, без да се губи качество. Дипломите от INSEAD се оценяват високо в света, както и знанията и контактите за успешна кариера навсякъде по света.

5. Бизнес училище „Слоан“ към Масачузетския технологичен университет. Местоположение: Кеймбридж, щата Масачузетс, САЩ; Разходите за обучение: от $100 хиляди до $149 хиляди; Заплата на завършилите: от $120 хиляди до $129 хиляди. Масачузетския технологичен университет е не само един от най-добрите в Америка, но и има и едно от най-добрите бизнес училища в света. Завършилите го работят в компании като Adobe, Microsoft, Google и Facebook, а през 2014 г. 7,4% от завършилите са стартирали собствен бизнес.

4. Лондонско бизнес училище, към Лондонския университет. Разходите за обучение: от $90 хиляди до $99 хиляди. Заплата на завършилите: от $100 хиляди до $109 хиляди. London Business School (LBS) е създадено през 1964 г. и предлага пълна програма за обучение по MBA, както и докторски програми и много други програми за подобряване и допълнителни специализации. Кандидатстването в LBS e доста сложно и заради това е и едно от най-конкурентните в света. За да бъде приет кандидатът, трябва да има висок коефициент по GPA и GMAT, както и опит в бизнеса, вкл. и международен опит.

3. Училището „Уортън“ към Университета в Пенсилвания, САЩ. Разходи за обучение: повече от $150 хиляди; Заплата на завършилите: от $130 хиляди до $139 хиляди. Училището е основано през 1881 г. и е първото бизнес училище в САЩ с дарение от $100 хиляди от индустриалеца Джоузеф Уортън. В училището се обучава повече от 80 хиляди студенти от почти 140 държави в света, благодарение на дистанционните си програми по интернет. По този вид обучение, бизнес училището са завършили повече от 250 хиляди души. Към училището има Летен институт по мениджмънт и технологии, Летен институт по бизнес и технологии, както и ускорена програма „Лидерство в света на бизнеса“. Към бизнес училището работи и издателската къща Whartoрn School Publishing.

2. Бизнес училище към Харвардския университет. Местоположение: Бостън, САЩ; Разходите за обучение: от $100 хиляди до $149 хиляди. Заплата на завършилите: от $130 хиляди до $139 хиляди. Сред завършилите бизнес училището са Майкъл Блумбърг, бившият американски президент Джордж У. Буш, Джейми Димон, дългогодишен главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase, и много други богати и известни хора, както и изпълнителни директори на много големи компании в света.

1. Бизнес училището към Станфордския университет. Местоположение: Станфорд, Калифорния, САЩ; Разходите за обучение: от $100 хиляди до $149 хиляди; Заплата на завършилите: от $140 хиляди до $149 хиляди. Завършилите това училище работят в компании като Facebook, Yahoo и други от Силициевата долина. Това е едно от най-добрите бизнес училища не само в САЩ, но в целия свят, известно с високо качество на образованието, но и предоставящо отлични възможности за кариера за възпитаниците си, най-вече заради контактите, установени по време на обучението.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *