Кои са страните с най-нисък държавен дълг

Много страни по света се борят с нарастващия държавен дълг като процент от БВП, както и с бюджетния дефицит, докато други се стараят да покрият своите задължения по дълга, но като цяло световната задлъжнялост намалява. Това показва глобално прочуване на конкурентоспособността (Global Competitiveness Survey) на Световния икономически форум с акцент върху финансовата ситуация и рисковете в различните страни по света.

Ето и 10-те страни с най-нисък държавен дълг:

10. Алжир – 20.4%. Газът и петролът са в основата на алжирската икономика, които формират съответно 30% и 60% от БВП от приходите в държавния бюджет, като 95% от тези суровини се изнасят. По запаси на природен газ Алжир заема 8 място в света и 4 място по износ на природен газ, докато по запаси на петрол заема 15 място и 11 място по износ на „черното злато“.

Властите в Алжир напоследък полагат големи усилия, за да диверсифицират икономиката и да привлекат чуждестранни и вътрешни инвеститори в другите отрасли. Структурни изменения в икономиката като развитие на банковия сектор и строителството на инфраструктура се извършват обаче много бавно, до голяма степен заради корупция и бюрокрация.

9. Обединени арабски емирства – 19,3%. В основата на икономиката на арабската държава са реекспортът, търговията, добивът и износа на петрол и газ. Среднодневният добив на петрол е приблизително 2,2 милиона барела, като голяма част се произвежда в емиратството Абу-Даби. Другите петролни производители в ОАЕ са Дубай, Шарджа и Рас Ал Хайма.

Петролът осигури бърз икономически растеж на ОАЕ само за няколко десетилетия, но и други сектори на икономиката се развиват сравнително бързо, особено външната търговия. Търговският център Дубай и близката свободна търговска зона в Джебел Али привличат много чуждестранни инвестиции.

Пристанищата Рашид и Джебел Али в Дубай и порта Фуджейра са сред 40-те най-добри контейнерни пристанища в света, през които преминават повече от 3 млн. контейнерни единици годишно.

8. Нигерия -18,6%. Богатата на петрол Нигерия дълго време страдаше от политическо проитвопоставяне, корупция, неразвита инфраструктура и лошо управление на икономиката.

Бившите военни управници на Нигерия не можаха да диверсифицират икономиката, за да избавят страната от нейната пълна зависимост от петрола, който формира 95% от валутните постъпления и осигурява 80% от приходите в държавния бюджет.

7. Кувейт – 18,6%.

По различни оценки Кувейт притежава огромни запаси от петрол – около 102 млрд. барела, което представлява почти 9% от световните запаси на суровината. Петролът дава на Кувейт около 50 от БВП, 95% от постъпленията от износ и 95% от приходите в държавния бюджет. През април 2016 г. страната емитира вътрешен облигационен заем на стойност 8,9 млрд. британски лири (около 11,96 млрд. долара) и външен облигационен заем за 5,9 млрд. британски лири (около 7,9 млрд. долара) по данни на „Араб таймс“.

6. Русия – 17%. Една от водещите космически държави в света, ядрена свръхсила и един от големите световни производители и износители на програмно осигуряване и информационни технологии, влиза в челната шестица на световните лидери по брой на патентите на иновационни технологии.

Русия притежава най-големия в света ледоразбивачен флот и е единствента страна в света с ядрени ледоразбивачи. Влиза в челната петица по производство на селскостопански, морски и навигационни системи. Сред световните лидери е по производство на подводници и бързоходни кораби на въздушни възглавници, по строителство на свръхзвукови авиационни системи, по износ на зърно, по производство на електроенергия. Русия заема второ място в света (след САЩ) по износ на въоръжение и е сред страните с най-богато културно наследство.

5. Ботсвана – 13,9%. Икономиката на страната е била напълно зависима от животновъдството до 70-те години на миналия век, когато Ботсвана започва да изнася диаманти и други полезни изкопаеми и минерали. Това позволи на страната бързо да достигне висок икономически ръст.

Въпреки сравнително развитата инфраструктура с добри пътища, комуникационната система в страната страда от липса на квалифицирана с технически умения работната сила.

4. Саудитска Арабия – 12,4%. Икономиката на тази арабска държава е базирана на петролната промишленост, която формира 45% от БВП на страната, 75% от приходите в бюджета и 90% от износа.

Саудитска Арабия играе ключова роля на „стабилизиращ производител“ в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), от която до голяма степен зависят световните цени на петрола. През 2016 г. дългът на Саудитска Арабия се е увеличил на 316,5 милиарда елита (около 89,97 млрд. долара).

3. Естония – 9,3%.

Сред големите преимущества на естонската икономика е системата за електронно регулиране на взаимоотношенията между икономическите субекти и държавата, опростената правна система, особено за малките и средните предприятия. Естония е с най-нисък показател за корупция в света, но страната зависи изцяло от енергийни доставки.

2. Бруней – 3,1%.

Султанатът е най-богата и суровинно осигурена страна в света. Не случайно заради богатството на жителите и на султана наричат Бруней „ислямския Дисниленд“. Благодарение на огромните запаси на петрол и природен газ султанатът заема едно от първите места в Азия по жизнен стандарт.

В основата на икономиката е добива и преработката на петрол (над 10 млн. тона годишно) и природен газ (пад 12 млрд. куб. м), както и износът, който формира над 90% от валутните постъпления (60% от БВП).

По производство на втечнен газ Бруней заема 4 място в света: на територията на страната работи завод за обработка на втечнен газ, от който се доставя за Япония и други страни по море със специални кораби на превозване на втечнен природен газ.

1. Хонконг – 0,1%.

Икономиката на специалния админстративен район на Китай се основава на свободния пазар, ниските данъци и ненамеса на държа в икономиката. Хонконг не е офшорна територия, а свободно пристанище, на което не се плащат митнически такси при внос, няма данък върху добавената стойност или еквивалентен на него друг налог, информира infostock.bg.

Акцизи се налагат само върху четири вида стоки, независимо дали се внасят или се произвеждат на територията на Хонконг.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *