Кой е изкушен от шистовия газ?

Засега промишлената експлоатация на шистов газ или петрол съществува единствено в Северна Америка, но все повече страни с най-различни икономически профили се отварят за разработка на шистови находища, изтиквайки във все по-голяма изолация страните, които не са склонни да се впускат в тази дейност, информира Франс прес. Както подчерта през юни в свое проучване американската Агенция за информация за енергията (EIA), в момента „единствено Съединените щати и Канада произвеждат шистов петрол и газ в търговски количества“, но „много страни са започнали да правят оценки и да проверяват потенциална експлоатация“ в повече или по-малко напреднал етап.
Страните, които започват проучвания

Полша е една от страните начело на шистовите разработки в Европа. Петнайсетина международни компании извършват проучвания и вече са прокопали десетина кладенци, но с резултати под очакванията на промишлените среди. На някои кладенци са започнали тестове за производство предвид плановете за експлоатация, която би могла да започне догодина.

Във Великобритания правителството подкрепя разработките за шистови течни горива и в Южна Англия започна пробиването на кладенци. Компанията Cuadrilla беше принудена да прекъсне първите си сондажи в Североизточна Англия през 2011 година след регистриране на леки земни трусове. През декември 2012 година обаче правителството на Дейвид Камерън и разреши да възобнови дейността при засилен контрол.

Дания предостави два лиценза за разработка (в които съдружник е френската компания Total, но сондажите, които трябваше да започнат тази година, бяха отложени най-вероятно за догодина, за да се извършат екологичните проверки.

Украйна сключи през януари договор за проучване с Shell.

Испания, както и Румъния, също наскоро дадоха разрешителни за проучвания.

Аржентина, която според американската Агенция за информация за енергията има един от най-големите потенциали в света, се опитва да разработва своите залежи от шистов петрол и газ. Националната компания YPF вече е прокопала десетки шистови петролни кладенци на платото Вака Муерте, най-обещаващия район, а през юли подписа споразумение с Chevron за развитие на добива на шистов петрол.

Също според американската Агенция за информация за енергията, Русия е разположена върху най-големите световни резерви от шистов петрол, което предизвиква все по-голям интерес
от срана на петролните компании, сред които Total и Shell. През април Shell подписа споразумение с филиал на Газпром за добив на шистов петрол в района на Ханти-Мансийск в централната част на Сибир.

Друга страна с големи резерви е Китай, който насърчава проучванията. Вече са започнали и сондажи, но засега с по-слаби от очакваното резултати.

В Австралия, където също има голям потенциал според американската агенция, вече са започнали проучвания на някои компании.

Освен това в Канада, където добивът на шистов петрол вече се развива в провинция Алберта и в Квебек, е наложен мораториум за добива на шистов газ, но е разрешено да се добива шистов петрол в залива Сен-Лоран. Скоро там ще започнат сондажи.

Страните, които обмислят шистови проучвания

Литва всеки момент ще подпише договор за разработка на шистови изкопаеми горива с Шеврон, с която преговаря от няколко месеца.

В Германия правителството на Ангела Меркел предложи през февруари да се разреши при много силен контрол добивът на шистов газ, но след остра съпротива, включително в лагера на
мнозинството, проектозаконът временно е погребан в очакване на изхода от произведените в неделя парламентарни избори.

Алжир, който е голям производител на природен газ и за който се смята, че притежава големи потенциални залежи от шистов газ, тази година преразгледа закона за течните изкопаеми горива с цел насърчаване на проучванията и производството на неконвенционален петрол и газ, включително на шистов газ.

След като наложи мораториум, сега Република Южна Африка възнамерява да разреши проучванията за шистов газ преди изборите през април 2014 година.

Страните, които се противопоставят

Франция забрани в средата на 2011 година употребата на хидравлично разбиване (независимо от състава на използваната течност), с което на практика не се разрешава добивът на шистов газ и петрол на нейна територия. Забраната беше потвърдена миналата година от лявото мнозинство и няколко разрешителни, за които се смяташе, че са насочени към шистови горива, бяха отменени или отхвърлени.

България и Чехия въведоха мораториуми миналата година.

Холандия даде две разрешения за проучвания, но проектите за сондажи те бяха блокирани, докато станат готови изследванията за въздействието върху околната среда. /БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *