Кой колко наля в банките си?

Банковата система в Европа е погълнала 5.3 трлн. долара под формата на държавни помощи, за да бъдат избегнати сривове в сектора. Това става ясно от проучване на Европейската комисия (ЕК), показващо, че средствата, заделени за финансовия сектор на общността, са близки по стойност до сумата на брутния вътрешен продукт на първата и четвъртата икономика в региона – тези на Германия и Италия.

Мащабната инициатива, целяща възвръщане на доверието в банковите институции в общността, обаче ще излезе много скъпо на данъкоплатците в съюза. Според доклада на ЕК 18 държави са осигурили гаранции за пасивите на банките, 15 са одобрили мерки за рекапитализация, а 11 са осъществили подкрепа на ликвидността. Този агресивен подход към запазването на стабилността в сектора се очаква да доведе до

натрупването на значителен бюджетен дефицит в държавите от ЕС. Последните прогнози за германската икономика показват, че във фиска на страната ще се образува недостиг от близо 465 млрд. долара през 2010 г. Анализатори предвиждат, че тази сума може да се увеличи с нови до 8 млрд. долара, ако кредитният рейтинг на страната бъде понижен с една стъпка до АА+ поради увеличаващата се задлъжнялост на Берлин. Най-голямата част от държавните инжекции в помощ на европейските банки идват от старите страни – членки на общността, показва проучването на ЕК.

Огромните количества от средства, които те изсипват в своите кредитни институции, са предизвикани именно от пазарната конюнктура в бранша. Близо 80% от банките в Централна и Източна Европа са звена именно на финансови организации, базирани в стара Европа.

Кой с колко подпомага банките си:
(в трлн. долари)

САЩ 12.8

Великобритания 1.1

Дания 0.832

Германия 0.776

Ирландия 0.539

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *