Колко е минималната заплата в САЩ

Да се удвои минималната заплата, за да се извадят милиони американци от бедността.

Резултат с изображение за „заплата сащ“

Това е амбициозното предложение на новия президент на САЩ Джо Байдън, което вече е на бюрото на законодателите. То може да се превърне в социална революция за най-бедните в една страна с крещящи социално-икономически неравенства, информира агенция „Франс прес“, информира pariteni.bg.

Още преди пандемията федералната минимална заплата от 7.25 долара на час не можеше да бъде оправдана от икономическа и морална гледна точка, каза демократът от щата Вирджиния Боби Скот, представяйки проектозакона.

Резултат с изображение за „заплата сащ“

Тя не се е променяла от 24 юли 2009 година. Въпреки че е много популярна сред населението – дори в редиците на някои привърженици на Републиканската партия – и над десет години се подкрепя от синдикатите, инициативата се сблъсква със съпротивата на републиканците. Това се дължи на натиска на корпоративни лобита, които отхвърлят допълнителни разходи.

Според Бърни Сандърс, бивш прогресивен кандидат за президент, минималната заплата от 7.25 долара на час обрича хората на глад. Когато работиш 40 часа седмично в най-богатата страна в света, не трябва да живееш в бедност, отбеляза сенаторът от Върмонт, който е вносител на проекта и се надява да убеди скептиците.

Икономическият спад, предизвикан от пандемията, засегна най-вече малките компании, по-специално от ресторантьорския сектор. Те не гледат с добро око на това предложение, включено в мащабния спасителен план за 1.9 трилиона долара.

istock
istock

Вицепрезидентът на Националната федерация на ресторантьорите (NRA) Шон Кенеди не прие много ентусиазирано проекта, още повече че той включва задължението да се изплаща изцяло тази минимална заплата независимо от бакшишите, които задължително дават клиентите. Те позволяват на шефовете да плащат само два или три долара на служителите, когато тези бакшиши покриват разликата до 7.25 долара.

Резултат с изображение за „заплата сащ“

Тази мярка ще доведе до непреодолими разходи за много заведения, които няма да имат друг избор, освен да съкратят повече служители или да затворят окончателно, прогнозира Кенеди.

Новият министър на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви от своя страна, че увеличаването на минималната заплата ще позволи на десетки милиони американци да излязат от бедността, създавайки възможности за безброй малки компании в страната.

istock
istock

Всичко зависи от това как ще бъде реализиран проектът, отбеляза тя, посочвайки постепенно увеличение – до 15 долара до 2025 година. Според нея така ще се даде достатъчно време за приспособяване на работодателите.

 

 

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *