Колко ни струва тегленето на пари от банкомат

Колко ли ни вземат при теглене от банкомат?  Повече от 6.4 млн. са дебитните карти, издадени у нас по данни от края на 2015 г. С тях за миналата година са теглени по средните 62.5 млн. лв., а общата сума за годината достига рекордните 22.825 млрд. лв.

Това е значително повече от изтеглените за година по-рано 19.03 млрд. лв., както и 17.6 млрд. лв., отчетени от БНБ за 2013 г. Банкоматите в страната са използвани 120.697 млн. пъти за 2015 г., а средната стойност на една трансакция е рекордна – 189.11 лв. Именно за всяко от тези над 120 000 000 тегления банките в страната взимат такса, която е различна, в зависимост от това дали теглим на собствен или чужд банкомат.

 Справка на Profit.bg сред 11-те най-големи банки в страната, които към 30 юни 2016 г. управляват активи за над 75 млрд. лв., или 85% от съвкупните за системата, сочи, че таксите за теглене от чужд банкомат масово са около 1 лв. Най-евтино излиза на картодържателите на Уникредит Булбанк и Райфайзенбанк (0.98 лв.), Сосиете Женерал Експресбанк (0.99 лв.), а най-скъпо плащат клиентите на Алианц Банк и Банка ДСК – респективно 1.06 и 1.10 лв.
 Останалите големи банки, сред които са Първа инвестиционна банка, Пощенска банка, Обединена Българска банка, Централна кооперативна банка, Пиреос Банк и СИБАНК, взимат по 1 лв. на всяко теглене от банкомат на друга банка. В случай че тегленето е от собствен ATM, то тогава трансакциите са безплатни за картите, издадени от Уникредит Булбанк и Сосиете Женерал Експресбанк и само 0.15 лв. за тези от Алианц Банк България.
 По 0.20 лв. на теглене заплащат картодържателите на Първа инвестиционна банка, Райфайзенбанк, Централна кооперативна банка и Пиреос Банк, а 0.22 лв. – на Банка ДСК. Най-скъпо (0.30 лв.) излиза тегленето на физическите лица, клиенти на Пощенска банка, Обединена Българска банка и Пиреос Банк, ползващи собствени банкомати. Така че огледажте се за банкомат на вашата банка, а не за най-близкия. Един лев не са много пари, но замислете се колко пъти средно в годината ползвате банкомат?
 financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *