Колко плащат българките за раждане

Бременните жени и техните близки са принудени да плащат огромни суми в болниците, за да се грижат за тях лекарите докато раждат. Вестник „Монитор“ информира, че жена е платила 15 хил. лв. за раждане в голяма акушеро-гинекологична болница в София.

 

Бременността на жената протекла нормално, като по време на нея тя е хоспитализирана само за няколко дни и след това чак за самото раждане, информират от от частен здравно-застрахователен фонд, в който тя е осигурена, макар да е осигурена и в НЗОК.

След раждането обаче се получава усложнение, вдига висока температура. Хоспитализират я повторно и искат още 1950 лв., показват фактурите и касовите бонове. Престоят само за един ден във въпросната АГ болница струва 330 лв.

В друга многопрофилна болница в София друга пациентка е платила 1950 лв. за раждане със секцио без никакви усложнения. 680 лв. са ѝ калкулирани за престой в интензивна стая и други 600 лв. за индивидуален пост на наблюдение от медицинско лице.

Големи суми за раждане искат не само частните, но и държавните болници, независимо, че и двата вида лечебни заведения имат договори с НЗОК, която плаща за това. За нормално раждане от началото на 2016 г. касата плаща по 580 лв. както за здравноосигурени, така и за неосигурени. Анестезията е включена в цената на клиничната пътека, казаха от от там.

Друг шокиращ случай е за млада жена с просрочен термин, която е принудена да чака пет денонощия, за да роди със секцио в университетска болница в столицата, разказали нейни близки пред изданието.

Лекарите информирали жената, че бебето е много голямо и операцията е наложителна и макар близките ѝ да са приготвили сумата, необходима за избор на екип, секциото е направено чак на шестия ден.

Във въпросната болница изборът на екип струва 900 лв., а ако в него има професор – 1500 лв. В последния момент обаче, възрастен лекар поема нещата в свои ръце.

Според д-р Виткова контролът сега не е достатъчен, затова и много лечебни заведения си позволяват да искат пари за всичко, за което се сетят.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *