Комисия ще търси „зомби фирми“ в обръча на АЦБ

Комисия от финансисти и депутати е определена от парламента на Великобритания  и тя съобщи, че започва преглед на ефективността и въздействието на паричната политика, провежданата от Английската централна банка след глобалната финансова криза през 2008 година.

Лихвените проценти са залепени близо до нулата. АЦБ използва все по-големи нестандартни форми на „количествени улеснения“, а инфлацията в страната беше под целевото ниво от 2% през последните три години, отбеляза в специално изявление председателят на финансовата комисия Андрю Тирай. Той допълни, че ефикасността на паричната политика или погледано от друг ъгъл – нежеланите последствия от нея, както и перспективи през тази политика трябва да бъдат внимателно проучени. Комисията ще продължава да е гарант за оперативната независимост на Централната банка, като ще разгледа и рисковете, свързани с това, допълни Андрю Тирай.

Крайният срок за подаване на показанията е 5-и март 2017 година. Финансовата парламентарна комисия ще се стреми да получи в този срок писмени показания по серия въпроси, вариращи от въздействието на провежданата от АЦБ политика върху жилищния пазар и финансовата стабилност, до нейното влияние върху конкуренцията, производителността и върху т.нар. „зомби компании“.  Грозен и отблъскаващ като термин, думата “зомби” навлезе в корпоративната лексика в началото на миналото десетилетие и се отнася за компаниите, които се нуждаят постоянно от подкрепата на банките, инвеститорите или правителството. Проблемът с т.н. „зомби компании“ вече се изостря в много държави, където се водят спорове доколко те са на границата на закона и доколко над тях има разтворени предпазни чадъри. Например в Китай рискът от появата на такива компании се увеличава сериозно напоследък, тъй като икономиката продължава да се забавя, но банките са притискани от държавата да продължат да финансират бизнеса, независимо колко е печеливш. Това предупреждение отправи наскоро пред CNBC бившият главен икономист на Morgan Stanley за Азиатско-тихоокеанския регион Анди Kси. В стремежа си да се противопоставят на забавянето на растежа, властите в Китай на държавно и местно ниво оказват всевъзможен натиск върху банките да запазят финансирането на бизнеса, независимо от рентабилността. Това от своя страна води до появата на така наречените „зомби фирми“ – дружества, които са на ръба на съществуването си, но продължават да работят основно благодарение на държавната подкрепа.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *